Tiroit bezi, vücudumuz için kayda değer olan bir fazla hormonun üretiminde devir yapmaktadır. Tiroit hormonlarının az veya çok çalışması sonucunda hormonların yapısında da bozulma meydana gelmektedir. Tiroit hormonlarının akıcı çakışmaması sonucunda hayat kalitesinde de düşme görülmektedir.

 Subklinik Hipotiroidi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

 Subklinik hipotiroidi, tiroit bezi kadar salgılanmakta olan tiroit hormonlarının pozitif çalışarak kanda yüksek oranda tiroit bulunması anlamına gelmektedir. bununla beraber hipotiroidi, zehirli guatr olarak da bilinmektedir. Yapılan laboratuvar testleri sonucunda T3 ve T4 değerlerinin düşük çıkması ve TSH seviyesinin de yüksek olması subklinik hipotiroidi belirtisi olarak bilinmektedir.

 Hastalığın en yaygın belirtileri arasında, cildin nemli olması ve incelmesi, fazla terleme, uykusuzluk, saçlarda akma, kaslarda zayıflık, tiroit bezinde yükselme, adet düzensizlikleri, sinirli olma ve tahammülsüzlük problemleri bulunmaktadır.

 Sıcağa karşısında aşırı kuvvetsizlik da subklinik hipotiroidi hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. En yaygın belirtilerinden birisi de çarpıntı olarak bilinmektedir. Kişinin iştahı yerinde olmasına karşın kilo kaybetmesi ve sürekli olarak zayıflaması da hastalığın belirtileri aralarında yer alır.

 Subklinik Hipotiroidi Nasıl Çare Edilir?

 Bir Takım durumlarda subklinik hipotiroidi hastalığının tedavisi ömür boyu sürebilmektedir. Uzun yıllar içerisinde tiroit bezinin yıpranmasına emrindeki olarak tiroit hormonu salgılanamaz. Böyle durumlarda salgılanamayan tiroit hormonunun yerine konulması gerekmektedir. Eksik çalışan tiroidin çalışması için bazı ilaçlar da kullanılmaktadır. Kullanılan hormon takviyesi ilaçları ile de tedavisi mümkün olabilmektedir. Bazı durumlarda tiroit daimi değildir. Bir Takım tiroit hastalıkları aralıksız olarak sürmez ve geçicidir.

 Subklinik hipotiroidi hastalığının tedavisinde çoğunlukla tedavi edici hormon ilaçları kullanılmaktadır. Bahşedilen hormon ilaçları ise tablet şeklinde olmaktadır. Kullanılacak olan ilaçların doktorun yaptığı muayene ardından hastaya özel olarak yazılması gerekmektedir. Benzer hastalığı bulunan kişilerden alınan ilaçların kullanılması ise önerilmemektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/subklinik-hipotiroidi-nedir-belirtileri-nelerdir-subklinik-hipotiroidi-nasil-tedavi-edilir-6470069