Yürek sürekli aort damarı aracılığı ile kan pompalamaktadır. Bu pompalama işlemi esnasında kan, basınçla damarlara gönderilmektedir. Damarların iç duvarlarında oluşan basınç tansiyon olarak tanımlanmaktadır. tansiyon olarak da nitelendirilen kan basıncı, doku ve organların yeterince kanlanabilmesi ve hayat fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi açısından epeyce mühimdir. 

 Kan Basıncı Nedir? 

 Kan Basıncı, atardamarların içindeki kan basıncını açıklama etmektedir. Hipertansiyonun vücuda çeşitli zararları olmaktadır. Şöyle fakat kontrolsüz yüksek tansiyon başta kalp ve böbrekler almak üzere birçok organa zarar vermektedir. Böbrek ve kalp yetmezliği, kalp krizi gelişebilir. Ani ataklar neticesinde felç veya beyin kanaması gelişebilmektedir. 

 Sıradan Kan Basıncı Kaç Olmalıdır?

 İdeal tansiyon kişiden kişiye kadar değişmektedir. Ortalama değerler dikkate alındığı zaman büyük tansiyonun 120-130; minik tansiyonun ise 70-90 aralığında olması alışılagelmiş kabul edilmektedir. Gençlerde ve çocuklarda tansiyonun düşük değerleri normal olarak kabul görmektedir. 

 Kan Basıncı Çeşitleri Nelerdir? 

 Kan Basıncı 2 öbür çeşidi mevcuttur:

 1- Hipotansiyon (Düşük kan basıncı): Kan basıncının olağandışı şekilde düşmesi hipotansiyon olarak tanımlanmaktadır. Büyük tansiyonun 90 mm Hg, küçük tansiyonun ise 60 mm Hg değerin altında olması ile oluşmaktadır. Hipotansiyon, bir takım durumlarda bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, depresyon, aşırı terleme, bayılma ve cisim ısısının düşmesi gibi belirtilere yol açabilmektedir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulması önemlidir. 

 2- Hipertansiyon (Yüksek kan basıncı): Tansiyonun 13/80 mm Hg değerinin üstünde olması hipertansiyon bir diğer tabir ile yüksek kan basıncı olarak tanımlanır.

 Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir? 

 Altında sıralanan nedenler, hipertansiyonun en yaygın görülen nedenleridir. bununla birlikte hipertansiyon hastalarının çoğunda niçin bulunamamakta olup bunlara esansiyel hipertansiyon denilir. 

Fazla tuzlu tüketimi

Obezite

Stres

Kalp damar hastalıkları

Böbrek hastalıkları

Genetik faktörler

Şeker hastalığı

Tiroid hastalıkları

Böbrek üstü bezi hastalıkları

Hipertansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Hipertansiyon hastalarında hap tedavisi oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde ve belirtilen dozlarda ilaçların kullanımına dikkat ve itina gösterilmelidir. Hipertansiyon hastalarında hap tedavisinin yanına hayat tarzlarında da değiştirme yapılması uzmanlar kadar tavsiye edilmektedir. Yüksek kan basıncı hastalarının ideal kiloda olmaları, az miktarda tuz tüketmeleri ve düzensiz egzersiz yapmaları gerekmektedir.

 Tansiyonun temelinde bulunan hastalığın tedavisinin yapılması ise esastır. Fazla değişik tansiyon ilaçları piyasada bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin kullanılacağı hususu ise doktorların kararına bağlıdır. Bir Takım hipertansiyon vakalarında ilaç tedavisi ile basit cevap alınamamaktadır. Bu vakalara dayanıklı hipertansiyon adı verilir. Dayanıklı hipertansiyon hastalarının tedavisinde pil yöntemi tercih edilebilmekte ve bu hastalara şah damarı pili takılmaktadır. 

 Tansiyon yüksekliğine iyi gelen hayat tavsiyelerinden biri de taze sebze ve meyve tüketimidir. Taze sebze ve meyvelerden alınan potasyum kan basıncı yüksekliğine iyi kazanç. Bütün bunların dışında tuzsuz ayran, greyfurt, nar suyu, sarımsak, limon suyu ve kekik gibi gıdaların tüketimi tansiyonun dengelenmesi için nasihat edilmektedir. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/tansiyon-nedir-normal-tansiyon-kac-olmalidir-tansiyon-cesitleri-nelerdir-6437522