Tekrarlayan Gebelik Nedir?

Tıbbi adıyla “habituel abortus” sıklıkla hamilelik sürecinin ilk üç ayında ve asgari üç kere kayıpla tanımlanan bir durumdur. adeta çiftlerin %2’sinde bu sorun görülmektedir. Bu kayıplar genelde kromozomal ve genetik anormalliklerden kaynaklanır. Rahimde gözlenen anomaliler de hamilelik kaybını tetikleyebilir. Düşük görülme oranı ise tüm anne adaylarında %20 oranındadır.

Düşük hamilelik riski ilerleyen yaşla ile birlikte artmaktadır. Düşük görülme olasılığı 24 yaş ve altında %9.5 iken, 30 yaş aralarında  %11 ve 40 yaş aralarında ise %53’tür.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Herkesin bildiğinin bütün tersi maddi egzersiz, yolculuk, cinsel aktivite, yürüyüş düşüğe niçin olmamaktadır. Ciddi bir tehlike olmadığında bunlarda kısıtlama yapılması gerekmez. En sık karşılaşılan düşük belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-Vajinal kanamalar; vajinal kanama görüldüğü zaman hemencecik doktora başvurulmalıdır. Vajinal kanama beraberinde kasık ağrısı ve kramplar oluşuyorsa düşük ihtimali oldukça artar.

-Gebelikten sonradan görülen bulantının ve göğüslerde oluşan gerginliğin aniden kesilmesi de düşük riskine işarettir.

Tekrarlayan Düşükler Çare Edilebilir Mi?

Tekrarlayan düşüklerin nedeni bulunup tedavi edilebilmektedir. Kayda Değer olan düşüğe sebep olan kalıtımsal anormallik ise mutlaka detaylı bir genetik çözümleme yapılmalıdır. Düşüğün sebebi rahim kaynaklıysa zorunlu ameliyatlar yapılarak sorun ortadan kaldırılabilir.

Antitosfolipid sendorumu da düşükleri tetikleyebilir. Bu sendromu yaşan anne adayı uzman hekim göre yoklama ederek kan pıhtı oluşumunu azaltan ilaçlar kullanmalıdır. Bir Takım vakalarda B12 vitamininin eksikliği bile düşüğe sebep olabilmektedir.

Tekrarlayan Düşüklerde Niçin Anne Karnından Su Alınır?

Tekrarlayan gebelik kayıplarından sonradan anne adayının tarama testlerinde anormallikler görülmüş olabilir. Bu durumda anne ya da babanın kromozomlarında görülen değişikliklerin fetüse geçip geçilmediğini kesin olarak tespit yapabilmek için amniyosentez öteki bir tanımla anne karnından su alınması işlemi gerçekleştirilir.  Plasentadan örnek alınarak veya fetüs göbek kordonundan kan alınarak bu işlem gerçekleştirilebilir.

 
Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri ve çözümü nedir


Op. Dr. Seval Taşdemir

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/tekrarlayan-gebelik-kayiplarinin-nedenleri-ve-cozumu-nedir-6428860