Bu anlamda ter testi konusu böylece çok insanın dikkatini çekmekte olup bireyleri bu yönde araştırma yapmaya yöneltmektedir. Bu yönde yapılan araştırmaların oldukça büyük bir bölümü ise internet üstünde gerçekleştirilmektedir.

 Ter Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

 Ter testi, doğumsal bir sıhhat problemi olma niteliği barındırmakta olan Kistik fibrozis hastalığının teşhis edilmesi için koskocoman bir ağırlık taşıyan testtir. Ter testinin yapılmasının en manâlı sebebi kistik fibrozis adında bahşedilen doğumsal bir hastalığın teşhisini belirlemek olmaktadır. Ter testinde hastanın ön kolundan ter bezlerinin uyarılmasından daha sonra ter toplanarak ve terde klor oranı ölçülerek gerçekleştirilen bir testtir.

 Kistik fibrozis adıyla bilinen hastalık, Türkiye'de her 3000 çocuktan birinde görülebilen bir sıhhat probleminin söz konusu olup olmadığını belirten bir test olma özelliği taşımaktadır. Bu anlamda yapılması son derece manâlı olan bir testtir.

 Ter testini biriktirmek için bambaşka yöntemlerin varlığı söz konusudur. Pilokarpin nitrat olarak tabir edilen maddenin deri üzerinden ter bezlerine cereyan uygulanması suretiyle gönderilmesi neticesinde ter toplanmasıyla gerçekleştirilmektedir.

 Kistik Fibrozis Teşhis Testi (Ter testi) Neden Yapılır?

 Ne yazık ancak Türkiye'de, tanısı konulmadığından dolayı kistik fibrozis hastalarının büyük bir çoğunluğu tanı edilip çare uygulanmadığından ciddi sonuçlarla karşısında karşıya kalınması söz konusu olmaktadır. Çünkü kistik fibrozis tanı edilmesi ve tanısında kullanılan ter testi belirli merkezlerde yapılabilen bir test olma özelliği taşımaktadır. Ter testinin yapılması için eğitilmiş olan personelin varlığı koskocoman önem taşımaktadır.

 Kistik fibrozis hastalığının belirtilerinden birkaçını göstermekte olan tüm çocuklara yapılması önerilen bir testtir. Bundan nedeniyle her astım şüphesi olan, uzun vakit boyunca öksüren yoksa akciğerlerinde uzun süreli veya sık tekrarlayan hırıltısı söz konusu olan yahut artış gelişme geriliği olan tüm çocuklarda yapılmasında yarar olabilen bir test olmaktadır. Bunun beraberinde ter testi kistik fibrozis şüphesi olan herkese yapılabilen bir testtir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ter-testi-nedir-nasil-yapilir-kistik-fibrozis-tani-testi-ter-testi-neden-yapilir-6470447