Tiroit bezi içerisindeki nodüllerden ince bir iğne ile doku ve istikrarsız örneği alınmasına tiroit biyopsisi ismi verilmektedir. Bu işleme tiroit ince iğne biyopsisi de dinilir. TİAB ya da İİAB isimleri ile de bilinmektedir.

 Tiroit Biyopsisi Nedir, Niçin Yapılır?

 Tiroit biyopsisi hemencecik karar verilen bir başvuru formu değildir. Bu işlem yapılmadan önce hastalara zorunlu tetkikler de yapılmaktadır. Tiroit bezinde bulunan ufak nodüller sebebi ile de ara sıra bu biyopsi yapılabilmektedir. Burada anlaşılmak istenen bu nodüllerin iyi veya fena huylu olduğunun anlaşılmasıdır.

 Bu nodüller hakkında bilgi sahibi almak için yapılan ayrı ultrason teknikleri yeterli gelmemektedir. Bu sebeple de tiroit biyopsisi yönteminden faydalanılmaktadır. Tiroit bezinde meydana gelen guatr hastalığı sebebi ile de bu biyopsi türü uygulanabilmektedir.

 Eğer hasta kişilerde birden daha fazla nodül varsa o süre her bir nodül için bambaşka biyopsi alınması gerekmektedir. Tiroit biyopsisi ile hastalığın tam tanısı konur ve ilerideki tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. nodüllere uygulanan biyopsi sonucunda insancıl çıkması durumunda cerrahi müdahaleye lüzum kalmaz. Fakat kötü huylu olan nodüller için hastalığın ilerleme düzeyine göre tedaviye karar verilmektedir.

 Tiroit İnce İğne Biyopsisi Acıtır mı?

 Tiroit biyopsisi vatandaşlar kadar tehlikeli olarak görülmektedir. Bu sebeple de kişiler yaptırmaktan çekinebilirler. Ama düşünülenin tersine bu işlem epeyce basit ve risksiz bir yöntemdir. Bu operasyon yapılırken kullanılan iğnelerin ufak ve ince olmasına dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun yanına bir ön hazırlığa gerek kalmadan seri bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

 Tiroit biyopsisi işleminde ilk önce ultrason ile tiroit bezlerine iğnenin nereden uygulanacağının belirlenmesi gerekmektedir. Ardından uygulanacak bölge lokal olarak uyuşturulur. Gözenekli Olan örneği alımı acısız bir şekilde yapılabilmektedir. Operasyon oldukça basit olduğu için işlemden sonradan hasta günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Tiroit biyopsisi doğru teknikler ile yapıldığı vakit herhangi bir komplikasyon meydana gelmez.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/tiroit-biyopsi-nedir-neden-yapilir-tiroit-ince-igne-biyopsisi-acitir-mi-6470467