Ayak topuklarında ortaya meydana çıkan sert gösterme önemsenmese de çok kötü bir görünüm laf konusudur. İlk semptomların ortaya çıkmasıyla çare edilmesi önemlidir. Ayak topuğunda; kaşıntı, dökülmeler, kanama, kızarma gibi bulgular topukta oluşan sağlık durumu sorunlarına dikkat çekici eder. Aralıksız but bakımının yapılması, nemlendirilmesi gibi uygulamalar topuk çatlağının iyileşmesine tezgâhtar olacaktır. 

 

 Topuk Çatlağı Niçin Olur?

 Topuk çatlağının nedenleri; 

 - Ayaklara uygunsuz ayakkabıların sürekli olarak sürtünmesi,

 - Kış aylarında soğuk hava veya iç ortamların kuru havaya sahip olması, yaz mevsiminde açık ayakkabılarda but derisinin tozlu zeminler ile bağlantı etmesi,

 - Ayaklarda yapı bozukluklar,

 - Sıvı alımı yetersizliği,

 - Egzama, üçgenin taban olmayan kenarı mantarı, sedef hastalığının varlığı,

 - B vitamini ya da Demir eksikliği,

 - Kadınlarda menopoz ardından ortaya meydana çıkan cilt kuruluğu,

 - Tiroit yetmezliği, şeker hastalığı veya böbrek hastalıkları ilk önce türlü metabolik hastalıklar sonucunda topukta çatlaklara rastlanabilmektedir. 

 

 Topuk Çatlağı Nasıl Geçer? 

 Topuk çatlağının geçmesi için;

 - Elma sirkesi ile ağız bakım suyu karışımı yapılarak, ayaklar 15 dakika içerisinde bu karışımın içerisinde bekletilmelidir. sonradan yumuşayan ayaklar, ponza taşıyla ovulduktan sonradan ılık suyla durulanmalıdır.

 - Limon; çatlamış ve kuru topuklar adına oldukça iyi gelen yöntemlerden birisidir. Antienflamatuar ve antiseptik özellikleri yer alan limon, yüksek oranda C vitamini içerdiğinden, cildin tahrişini yatıştırmaktadır. 

 - Nemlendirici uygulamak; topuk çatlakları için önemlidir. Nemlendirici kullanarak, ayaktaki hücrelerin canlanması ve cildin yumuşaması sağlanır. Bu şekilde topuk çatlaklarından kurtulmak mümkündür.

 

 Topuk Çatlağının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Topuk çatlakları tedavisindeki yapılan birincil uygulama, var olan ağrının azaltılmasıdır. Bunun adına ilk kez ayakların ılık su içerisinde yumuşatılmasından sonra çatlağın civarda yer alan kalınlaşmış tabakanın temizlenmesi önemlidir. sonra üre içerikli merhemler sürülerek, iyileşene dek topuk derisinin olabildiğince basınç aşağıda kalmaması gerekir. 

 Derin çaplı topuk çatlaklarının benzer şekilde bakteri ve mantarlar gibi türlü mikropların üremesine ideal bir zemin hazırladığı göz önünde bulundurulmalıdır Bere haline gelen ve derin çatlakların oluşması durumunda, akşam uyumadan yaranın üstüne antibiyotik içerikli merhem sürüldükten sonra hava almayacak biçimde bandajlanması iyileşme süreci açısından önemlidir. 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/topuk-catlagi-neden-olur-nasil-gecer-topuk-catlaginin-tedavisi-nasil-yapilir-6471299