Takatsizlik sendromu, başarısızlık şehvetli, enerji düşüklüğü, aralıksız halsiz ve halsiz algılama gibi belirtilerle baş gösterir. Bu sorunların şiddeti her geçen gün büyüme gösterir. Hastalık ani bir şekilde gelişmez, yavaş ve sinsi sinsi ilerler. bu nedenle tükenmişlik sendromunun bir lahza önce çare edilmesi gerekir.

 Yorgunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?

 Yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen yorgunluk sendromu belirtilerini kendinde hisseden kişilerin en yakın sağlık durumu kuruluşuna başvurması gerekir. Dünya üzerinde o kadar fazla kişi, zorlu hayat şartlarına but uydurmak ve mücadele etmek zorunda olması nedeni ile yaşanan bu duygular gerekli olarak ortaya çıkabilir. Hastalık tedavi edilmezse ve yaşanan stres doymuş yaşam şartları devam ederse hastalığın belirtileri artarak devam eder. Tükenmişlik sendromunun belirtileri kişiye göre değişir. En çok görülen dermansızlık sendromu belirtileri şunlardır:

Maddi takatsizlik hissi

Ruhsal tükenmişlik şehvetli

Kişiyi tutsak eden olumsuz düşünceler

İşten soğuma

Karamsarlık

Başarısızlık hissi

Basit işleri bile bitirmekte zorlanma

Umutsuzluk

Kendini değersiz algılama

Azalmış mesleki güven

Unutkanlık ve dalgınlık

Uyku problemleri

Dalgınlık

Dikkat eksikliği

Kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları

Baş, sırt ve bacaklar gibi vücudun farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde ağrı sezme

Kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü

Tükenmiş Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Bitkinlik sendromu, bireyin hayatını alt üst etse de bu hastalığın kayıtlı bir tedavisi bulunuyor. Ama pek fazla insan yaşadığı bu duyguları ciddiye alarak bir sağlık kuruluşuna başvurmaktan kaçınıyor. Tedavi süreci kişiden kişiye göre değişiyor. Sendromun ilerlemişlik düzeyine göre tedavinin yöntemi değişir.

 Semptomlar fazla şiddetli değilse kişinin kendi alacağı önlemler, iş hayatında ve sosyal hayatında yapacağı düzenlemeler ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Lakin bunun sağlanabilmesi için kişinin ruh sağlığına ilişkin tüm muayenelerin itinalı bir şekilde üretilmiş olması gerekir. Sendromun fazla şekilde şiddetlenmiş olduğu kişilerde, kişinin iş veya sosyal hayatına devam edememesi ve çok etkilenmesi durumunda ise, hekim kadar ilaç tedavisi önerilebilir.

 Kişinin, iş hayatında aklında büyüttüğü şeyleri, mesai dıştan kendi içinde halletmeye çalışması gerekir. Yorgunluk sendromunun tedavisinde, düzenli bir uyku düzeni ve dengeli beslemek çok önemlidir. bununla birlikte yeterli miktarda dinlenmek, spor yerine getirmek ve size mutluluk verecek şeylerle kafanızı meşgul etmek tedavinin başarıya ulaşmasına muavin olur.

 Dermansızlık Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

 Bitkinlik sendromunun tanısı konulabilmesi için hastanın ayrıntılı bir şekilde öyküsünün dinlenmesi gerekir. Psikiyatr ve psikologlar göre yapılacak olan mülâkat ve muayeneler sonucunda semptomların olduğundan şüphelenildiği durumlarda bitkinlik sendromu testi olarak da aşina Maslach Takatsizlik Ölçeği (MBI) uygulanır.

 Başarısızlık, şehvetli takatsizlik duygusal, çevreye karşısında duyarsızlaşma gibi konuların deneme edilmesini ve ölçülmesini karşılayan bu envanter, cevapların puanlandırılması ile belirtilen bir skor elde edilir. Elde edilen skor baştan sona kişide takatsizlik sendromu olup olmadığı, varsa da hangi düzeyde olduğu anlaşılması mümkün. bu nedenle psikolojik muayenenin ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekir. Tedavinin dürüst yapılması ve amacına ulaşabilmesi için hastaların kendilerine yönlendirilen soruları bütün ve eksiksiz bir şekilde içten cevaplandırması gerekir.



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/tukenmislik-sendromu-nedir-belirtileri-nelerdir-tukenmis-sendromu-tedavisi-nasil-yapilir-6433236