Türkiye'nin çoğu kentinde benzer isimle anılsa da "Sivrihisar höşmerim tatlısı"nın tat serüveni, kısık alev üzerindeki tavanın içinde eritilen kaymağa un eklenip kavrulmasıyla başlıyor. 

Kavrulurken topaklaşmaması için kaşık yardımıyla ezilerek karıştırılan höşmerim, daha sonra bir tepsiye alınıp kare biçiminde kesiliyor. Tepsiyle fırınlanan höşmerim, altı ve üstü kızarıncaya kadar bekletiliyor. 

Pekmez, bal, reçel veya süt reçeliyle servis ediliyor

Kızardıktan sonradan fırından çıkarılan tatlı, sıcakken üstüne dökülen şerbet, pekmez, bal, reçel ya da süt reçeliyle servis ediliyor. 

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, ilçenin yerel miraslarına sahip çıkmak için coğrafi işarete konu olabilecek ürünleri tespiti amacıyla alıştırma başlattıklarını söyledi. 

Un ve kaymağın enfes buluşması: Sivrihisar höşmerim tatlısı

Lezzeti de bundan böyle tescillendi

Çalışmalar dahilinde niteliği, ünü ve öteki özellikleriyle ilçeyle özdeşleşmiş ürünleri saptama ettiklerini belirten Yüzügüllü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İlk olarak Sivrihisar muska baklavasının coğrafi göze çarpan tescili ile ilgili başvurusunu gerçekleştirip baklavamızı kayıt ettirdik. Akabinde Sivrihisar vurma sucuğu ve höşmerim tatlısı için TÜRKPATENT Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı'na yaptığımız dilekçe, incelemenin yapılmasının ardındaki kabul edildi. Bu Nedenle ilçemize 3 coğrafi işaret tescili kazandırdık. Sivrihisar'a ve Sivrihisarlı hemşerilerimize uğurlu, uğurlu olmasını dilerim. Bölgesel lezzetlerimize sahip çıkıyor ve dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz." 

İçine süt girmiyor, yalnızca un ve kaymakla yapılıyor

İşletmesinde ilçeye özgü höşmerimi yapıp satan Canan Damlacı ise Sivrihisar muska baklavasının ardından höşmerimin de tescillenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

Un ve kaymağın enfes buluşması: Sivrihisar höşmerim tatlısı

Kaymak ve unla yapılan Sivrihisar höşmeriminin fazla farklı bir lezzetinin bulunduğunu anlatan Damlacı, şöyle konuştu: 

"İlçeye ait fazla eski bir lezzet. Evde kaymak varsa yemeğin arkasından yenilmesi için anında yapılabilen bir tatlı. Sivrihisar'da her evde yapılan bir tatlıdır. Bilhassa şehir halkı dışından ilçeye gelip Sivrihisar höşmerim tatlısını tadanlar bir daha istiyor. Sadece kaymak ve unla yapılıyor. İçine süt girmiyor. İçinde başka hiçbir katkı maddesi yok. Alıngan bir hamur olduğu için tepsiye konulduktan sonradan kesiyoruz. Kızardıktan sonradan keserseniz dağılır ve şekli bozulur. Sıcak servis ediliyor. Kızarıp tabağa alındıktan daha sonra tatlandırıcılar hamurla birleşiyor. Müthiş bir kokusu ve lezzeti var. Hazırlanması maksimum yarım saatinizi alır."

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr