ABONE OL

Son dönemlerde popülerliği artan bir şekilde yükselen, ‘su diyeti’nin dinç olup olmadığı ağız dalaşı konusu oldu. 'Su orucu diyeti’ olarak da adlandırılan su diyetinin son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceği ortaya çıktı.

Sadece suyla yapılan uzun süreli terapötik diyet araştırmaları, yöntemin obezite tedavisi olarak kullanıldığı 1960'larda ve 1970'lerin başlarından daha sonra, ölüm de dahil almak üzere ciddi komplikasyonların bildirilmesi ile azalmıştır.

Bu diyetin bilhassa diyabet hastaları için çok daha tehlikeli olabileceği bilinmektedir. Çünkü kan şekerini güvenli olmayan, hatta ölümcül bir seviyeye düşürebilir. Eğer herhangi bir hastalığınız varsa kuşkusuz su diyeti ve diğer şok diyetlerden uzak durmalısınız.

Hem bu müşteri diyetlerde kısa vadede bahşedilen kiloların büyük çoğunluğunu su ve adale kütlesi oluşturur. Birey, eski yeme alışkanlıklarına döndüğünde de bu verdiği kiloları aynı tez alır, hatta eski kilosunun deha üzerine çıkabilir.

Dinç erişkin bir bireyin günlük takriben ideal su tüketimi, erkeklerde 3 litre (takriben 13 bardak) kadınlarda ise 2 litre (yaklaşık 9 bardak). Diyette su içmek uzmanlar tarafından çoğunlukla önerilmektedir. Ancak sadece su ile yapılan diyet bunun fazla ötesinde bir uygulamadır.

Su orucu diyeti, su haricen hiçbir şey tüketilmeyen bir tür uygulamadır. Şifa orucu, istek orucu, sıhhat orucu gibi değişik isimlerle de adlandırılır.

Birçok su orucu diyeti başlıca 24 ila 72 saat arasında sürer. Oysa son yıllarda 7 jurnal, 10 jurnal 21 jurnal su orucu diyetleri de, popülerlik kazanmaya başlamıştır.

Tıbbi gözetim olmadan su orucu diyetinin 72 saatten (3 gün) daha uzun zaman uygulanmasından şüphesiz kaçınılmalıdır. Sağlıklı bir besin programı ve jurnal tatmin edici değişken tüketimiyle yapılan diyetler vücudumuz için daha uygundur.

En Ince Ayrıntısına Kadar hiçbir şey yemeden yalnızca su içerek oruç tutmaktan, jurnal içtiğiniz suyunuzun soğuk olmasını sağlamaya kadar değişen çoğu varyasyonu vardır. Mesela bir versiyonunda, düşük kalorili bir diyet uygularken her yemekten önce iki bardak su tüketmenizi önerir.

Diğer bir su diyetinde, suyla birlikte örneğin bir meyve yemenize müsade verilir. Bazı su diyetleri size birkaç gün su içmenizi söyler, oysa kilo vermeye başladığınızda meyve ve sebzeleri eklemenize izin verir. Bir başka versiyonunda su, nehir ve kahve gibi içeceklerin dışında sadece çorba içme durumu söz konusudur.

Çok ayrı uygulamaları olan bu diyet trendlerinin tek ortak noktası bunların her durumda sağlığı zorlayabilecek kadar fazla olmasıdır. Uzun süre, hiçbir şey yemeden yalnızca su içmek şeklinde uygulandığı versiyonu güvenli olmayan olabilir.

Su diyeti mutlaka süratli bir şekilde kilo vermenize tezgâhtar olacaktır. İki hafta baştan başa hiçbir şey yemiyorsanız şüphesiz kilo verirsiniz. Oysa riskler, herhangi bir faydadan çok daha ağır basarsa yarardan fazla zarara neden olabilir.

Su diyeti bu şekilde süratli bir şekilde kilo vermenize asistan olacaktır, oysa kaybettiğiniz şeylerin çoğu kas olacaktır. Bu süreçte içilecek kahvede bulunan kafein diüretik (idrar söktürücü) olup vücuttan su atımına niçin olacaktır ve daha artı su kaybıyla benzeri daha fazla yağ kaybettiğinizi düşünebilirsiniz, ama sonuçları çarpıtabilir.

Eski yanlış beslenme alışkanlıklarına dönüldüğünde, vücuttan atılan su kısa sürede geri dönecek ve kas kaybı nedeniyle metabolizma da yavaşladığı için verilen kilolar çabuk yerine konacak ve hatta fazlası alınacaktır.

Muhtemel olduğunca ivedi yağ yakmak için vücudu “ketoz” durumuna sokmak gerekmektedir. Ketoz, vücudunuzun kan şekeri (glikoz) yerine ketonlardan enerji aldığı metabolik bir süreçtir. Vücudunuzda bolca karbonhidrat bulunmadığında, enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için keton üretimi artar.

Vücudunuz yakıt için daha fazla keton yakmaya alıştıkça, bir ketoz durumuna girersiniz. Ketozise girmek için, karbonhidrat alımınızı ciddi şekilde sınırlamanız ya da ortadan kaldırmanız yeterlidir. Bunu çok düşük karbonhidratlı bir diyetle (tipik olarak günde 30 gramdan eksik) ya da hiçbir şey yemeyerek yapabilirsiniz.

Bu yöntemlerden herhangi biriyle ketozise girdiğinizde, hızlı kilo kaybı yaşanır. Karbonhidrat alımınızı kestiğinizde, su diyeti uygulamasında bütün beden glikojen depolarınızda hızlı bir düşüş olur. Glikojen, kas ve karaciğer dokusunda depolanan bir glikoz şeklidir ve karbonhidrat yemeyi bıraktığınızda glikojen seviyeleri düşer. Glikojen ile vücutta su depolanır.

Karbonhidrat alımını ketojenik bir diyetle veya su orucu diyeti ile keserseniz, birkaç gün içinde bu suyu kaybedersiniz. Ketonların idrar söktürücü etkisi olabilir, bu da sadece karbonhidrat alımınızı kısıtlamaktan beklediğinizden daha fazla su ağırlığı kaybetmenize neden olur. neticede, ne kadar çok karbonhidrat yerseniz, böylece fazla su depolayacaksınız ve ne kadar eksik karbonhidrat yerseniz, o kadar su kaybedip hızlı kilo vereceksiniz.

Keza, su orucu diyeti ile lif veya diğer yiyecekler de almamış olacaksınız. Midenizde lif, su ve diğer gıda maddeleri şeklinde birkaç kilo gıda siklet da taşımayacaksınız. Su diyeti sırasında yiyecekleri yemeyi bir anda bırakırsanız, cisim ağırlığınızdan birkaç kiloyu da bu şekilde kaybedebilirsiniz, ancak bu da aldatıcı olacaktır. Kısacası, ketojenik diyete ya da su diyetine devretmek, birkaç gün içinde 10 kilodan pozitif karoser ağırlığı kaybetmenize niçin olabilir. Bu kısa vadede tatmin edicidir.

Bir tedarik yağ da kaybedeceksiniz, verdiğiniz kiloların birçok su ağırlığı olacak ve eski yeme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde kilonuz kısa sürede eski haline geri gelecektir. Bu şekilde bir gerçekte, kaybettiğiniz değin çabuk kilo alırsınız. sonuç olarak, su diyeti çok artı kilo vermenize tezgâhtar olacak, bir kısmı yağ olacak, birçok su ve kas olacaktır. Kendinizi ayrıntılarıyla aç bırakarak, azıcık adale ve yağ kaybettikten daha sonra eski yeme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde kilonuz da eski haline dönecektir.

Diyet, hayatımızın tamamında uygulayacağımız ve benimsediğimiz beslenme düzeni ve biçimi anlamına gelmelidir. Dinç bir diyet programı oluşturmak için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekir. Kişiye yerinde diyetin bir uzman göre belirlenmesi önemlidir. Kesinlikle ve keskinlikle aklınıza esen, kimin hazırladığı belirlenmiş olmayan liste veya programla diyetinizi oluşturmayın.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/unlulerin-gozde-diyeti-icin-uyari-olume-kadar-goturebilir-6432540