Cep telefonunu sınırlandırın ABONE OL

Cep telefonunu sınırlandırın

Başta çocuklar yaş grubu itibariyle rutine ihtiyaç duymaktadırlar. Pandemi ile beraber çocuklarımızın bozulan rutinlerinde tatil döneminde telefon kullanımının sıklığının artması, tablet ile geçirilen zamanın fazlalaşması gibi bilişsel gelişimini negatif yönde etkileyecek yeni ve bir takım farklı alışkanlıklar oluşturmuş olabilirler. Bu sebeple kimi çocuk online eğitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir ve odaklanmakta güçlük yaşayabilir.

Oluşan bu alışkanlığın velileri kadar sınırlandırılması ve okul süreci ile beraber yüz yüze eğitim sürecinde olduğu gibi ev içerisinde bu kullanımların süresi ve sınırlandırmanın devamlılığının sağlanması gerekmektedir.

Duygularını paylaşmasını sağlayın

Duygularını paylaşmasını sağlayın

Yüz yüze eğitim sürecinde çocukların okula devam ediyor olması, sosyal ve duygusal gelişimleri açısından yük taşımaktaydı. Bu işlem içerisinde yaşıt grubundan uzakta kalacak olması dağıtılmış duygusal problemlere yol açabilir.

Bu noktada çocuğun duygusunu anlamanın ve bu duygusunu ona yansıtmanın faydası olacaktır. Somurtkan halde işlem içerisinde anlaşılmayan çocuk hissi olarak farklı problemler yaşayacağından derse motivasyon ve ilgisini kaybedecektir.

Konuşmalarınız ve davranışlarınızla güven verin

Konuşmalarınız ve davranışlarınızla güven verin

Online eğitim sürecinde tatile girilmesiyle beraber evde geçirilen sürenin artmış olması ve bu sürecin yüz yüze eğitiminden uzak olacak şekilde devam edecek olması çocukların tatilin devam ettiği yönünde düşünmesine niçin olabilir. böylece çocuk, online eğitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir.

Bu noktada çocuğun yaş grubuna uygun bir şekilde eğitim ve öğretim sürecinin niçin böyle devam etmesi gerektiğini, öbür sektörlerde çeşitli alınan bambaşka önlem yöntemlerini örnek göstererek anlatmalı ve online ders süreci ile ilgili vesvese, üzüntü, gönülsüzlük gibi herhangi bir olumsuz duygulanımı var ise konuşulmalı ve güven verilmelidir.

Birlikte çalışma düzeni oluşturun

Birlikte çalışma düzeni oluşturun

Yüz yüze eğitim sürecinde olduğu gibi online eğitim sürecinde de ders egzersiz noktasında organize olamayan, zorlanan ve bu noktada desteğe ihtiyacı olan çocuklar için çalışma düzeni ve planı oluşturarak yardım etmek gerekmektedir. Plan ve düzen zarfında çocuğun gerçekleştirebildiği her tavır namına olumlu geri bildirim vermek ve desteklemek plana armoni sağlama sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacaktır.

Uyku ve beslenme düzenine dikkat edin

Uyku ve gıda düzenine dikkat edin

Çocukların derse olan dikkati ve devamlılığını sağlayabilmek namına uykusunu tatmin edici alması, beslenme öğününün atlanmaması yük taşımaktadır. Çocuğun ders öncesinde bu ihtiyaçlarının karşılandığından belirli olmalı, bu süreç içerisinde olabildiğince derse hazır bir şekilde oturması noktasında desteklemek gerekmektedir. Bu sebeple uyku düzeni değişen ve bununla birlikte yeme düzeni ve saati farklılaşan çocuklarımız var ise uyuması ve kahvaltısını yapması adına belirli zaman dilimleri atamak faydalı olacaktır.

Çalışma ortamında bunlara dikkat edin

Egzersiz ortamında bunlara uyarı edin!

Online eğitim sürecinde çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamaması için tıpatıp mektep ortamında olduğu gibi çalışma yerinin emin olması, bir çalışma masasının bulunması, masa, duvar vb yerlerde dikkat distribütör unsurların olmaması, çocuğun ders öncesinde ders ile ilgili kalem, defter, kitap gibi materyallerinin hazırlanmış bulunuyor olması gerekmektedir.

Hem var ise egzersiz ortamına uygun öbür bir odası olması gerekmekte, farklı bir odanın bulunamadığı koşullarda çocuğun dikkatini dağıtabilecek evde ufak kardeş var ise eğitim ortamından farklı bir yerde bulunması ve ailelerin eğitim gerçekleşirken çeşitli konut faaliyetlerini gerçekleştirmemesi gerekmektedir.

Teneffüslerde cep telefonunu kullandırtmayın

Teneffüslerde cep telefonunu kullandırtmayın

Teneffüs arasında telefon, tablet gibi çocuğun derse olan dikkatini ve ilgisini azaltacak aletler kullanmaması gerekmektedir. Bunun yerine okul ortamında olduğu gibi bu süre dilimi içerisinde hareket etmeli ve buna özendirme edilmeli, varsa fizyolojik bir takım ihtiyaçlarını karşılamalı ve yeniden dersin başına oturmalıdır.

Destek olun

Yardım olun

Derslerin takibi ve ödevlerin yapılması konusunda velilerin çocuklarına destekçi olması, anlamadığı noktalarda cesaretlendirmesi derse olan ilgisinin azalmaması noktasında tartma taşımaktadır. Çocuğu anlamadığı ve yapamadığı noktalarda eleştirmek, kıyaslamak ya da ses yükseltmek gibi olumsuz tutumlar başarısızlık hissinin oluşmasına sebep olmakla beraber ders sürecinin negatif yönde etkilenmesine sebep olacaktır.

Evde ailece etkinlikler yapın

Evde ailece faaliyetler yapın

Aile içi yapılabilecek etkinlikleri arttırmak ve programlamak bu dönem içerisinde akran grubundan bambaşka kalan çocuklarımızın sosyal ve şehvetli gelişimi açısından tartma taşımaktadır. Bu noktada çocuk ile ebeveynin ortak kararı doğrultusunda ev içerisinde yapabilecekleri etkinlikler hazırlamak ve zamanını devretmek, konut içerisinde bu anlamda rutin meydana getirmek ve aile içi ilişkilerin olumlu yönde gelişimine katkısı olacaktır.

Çocuğunuzun öğrenme biçimine uygun hareket edin

Çocuğunuzun öğrenme biçimine uygun hareket edin!

Bütün ebeveynlerin, çocuğunun akademik düzeyini içten ve gerçekçi değerlendirerek, kendi beklentilerini çocuğun düzeyine indirgemesi gerekmektedir. Çocukların derse olan ilgisi ve ricası öğrenme biçiminin farklılığı sebebiyle etkilenmektedir.

Bu gibi noktalarda çocuğunuzun öğrenme biçimini ayrım ederek uygun yol almak ve gösterdiği çabayı takdir ederek cesaretlendirerek geri bildirim atamak bu işlem içerisindeki öğrenme motivasyonunun artmasına olasılık sağlayacaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/uzaktan-egitimde-basarinin-10-puf-noktasi-6291409