ABONE OL

Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, çağın sağlık sorunu haline gelen obezitenin şeker hastalığı, yağlı karaciğer, hipertansiyon, inme, kanser, insülin direnci, uyku apnesi gibi hastalıklardan sorumluluk sahibi tutulduğunu hatırlattı.

Bu değin çok ve hayatı korkutma eden hastalığa neden olduğu için de obez kişilere kilo vermelerinin önerildiğini, diyetle, sporla zayıflayamayan kişiler için obezite cerrahisinin manâlı bir alternatif yöntem haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, "Obezite cerrahisi ilk olarak tüp mide almak üzere gitgide daha sık yapılan bir cerrahi işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.

bu nedenle, hem ameliyatın risk arz etmemesi, hem de ameliyat sonrası yaşam kalitesinin bozulmaması için, bu tür ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır" diye konuştu.

Bariyatrik cerrahiye (kilo kaybında tezgâhtar olan dağıtılmış obezite cerrahisi operasyonlarına verilen genel isim) giden bütün hastalar tiyamin (B1 vitamini), demir, folik asid, selenyum, çinko ve bakır dahil tam bir multivitamin ve mineral takviyesi almalıdırlar diyen İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, "Multivitamin ve mineral takviyesine ilave olarak  demir, kas içerisinde vitamin B12 yapılmalıdır. Bu hastalar Vitamin A ve E yanında çinko, bakır ve selenyum takviyesine de gereksinim duyarlar" ifadelerini kullandı.

Hangi değerlere bakılmalı

Hangi değerlere bakılmalı?

Prof. Dr. Bahçeci, hastalara ameliyat öncesi ve sonrasında yapılması gereken tetkikler konusunda da şu bilgileri verdi: Ameliyat öncesi (preoperatif) değerlendirmede; hemoglobin dahil bütün kan sayımı, ferritin, folik asid ve vitamin B12,  25-hidroksivitamin D3, kalsiyum, paratiroid hormon, hemoglobin A1c (HbA1c), ipid profili, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Tekrar kuşkulanıldığında vitamin A, çinko, bakır ve selenyum düzeyleri de ölçülmeli ve cerrahi teşebbüs öncesi bunlarda bir eksiklik saptanırsa mutlaka çare edilmelidir. Tekrar ameliyat sonrası yani postoperatif dönmede tüm hastalarda oluşabilecek eksiklikleri belirlemek, komplikasyon gelişimini durdurmak ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yaşam boyu peşine düşüp takip şarttır. Hastalar bunlara uyarı ettikleri ölçüde dinç ve nitelikli bir yaşam süreceklerdir.

Cerrahi işlemden 3, 6 ve 12 ay sonradan ve sonradan yılda 1 kere yapılması gereken testler hakkında da veri veren Prof. Dr. Bahçeci, "Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, tam kan sayımı, serum ferritin düzeyinin ölçümü, serum folik asid, vitamin B12, vitamin D ve kalsiyum düzeylerinin ölçümü, vitamin A, vitamin E ve vitamin K1 düzeyleri teşebbüs sonrası ya da eksiklik semptomları varsa ahenkli aralıklarla ölçülmelidir.

Gereğinde çinko, bakır ve selenyum düzeyleri de ölçülmelidir. Bariyatrik cerrahi girişime dışarı giden hastalarda ağır tiyamin (vitamin B1) eksikliği akılda tutulmalıdır. Eksiklikten kuşkulanılırsa ağızdan veya damardan (İV) çare gecikmeden yapılmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/uzmani-uyardi-vitamin-ve-mineral-degerlerine-dikkat-6435714