ABONE OL

Verem ve kovid-19 gerçekte birbirinden çok öbür hastalıklar. Kısmi de olsa bazı belirtiler karşılıklı. Mesela öksürük, halsizlik, kırgınlık, ateş gibi belirtileri misal gösterebiliriz.

Dolayısıyla bazen verem hastaları ile koronavirüs hastaları aynı semptomlar sebebiyle karıştırılabilir. Hatta, eğer türbekülozun erken dönemiyse, akciğer görüntüleri de karışabilir.

Ancak genel hat itibariyle, daha ayrıntılı bakıldığında fazla ciddi farklar görülebilir. Şöyle düşünülebilir, uzakta bakıldığında tüm çekik gözlüler birbirine benzetilir. Fakat içlerine girince hepsi birbirinden farklıdır.

Hastanın hem tüberküloz hem koronavirüsü aniden olması, iki farklı ilacı benzer anda kullanması ciddi bir terslik olur. Hastalığı çare etmek konusunda da olumsuzluklar yaşanabilir.

Karaciğerin üstünde bozulmalar, enzim bozulmaları, ilaçların yüküne yan farklı alanlara yönlendirilmiş bozulmalar olabilir. İnşallah böyle bir durum söz konusu olmaz ama böyle bir süreklilik, zorlanılacak durumlardan biridir.

Tüberküloz enfeksiyonu daha çok milli geliri, sosyo-ekonomik düzeni düşük olan toplumlarda daha artı görülür. Sosyo-hesaplı seviye, hayat şartları ne değin rahatlarsa, ne değin artı bölge kullanılabilirse, hem coğrafi bölge olarak keza de atmosferik olarak ne dek temiz ortamlarda yaşarlarsa öyle az olgu görülür.

Egzersiz şartları baskı olan kişilerde de bu alıcı enfeksiyonları görüyoruz. Havalandırması iyi olmayan, fazla uzun saatler çalışıp fazla pozitif insanın bir arada bulunduğu çalışma ortamlarında önemli verem salgını görüyoruz. Bunlara merdiven altı imal yapan yerleri örnek gösterebiliriz. Bu açıdan dikkat etmek ve bu grupları bilhassa korumak gerekiyor.

Tüberküloz da aynı koronavirüs gibi solunum aracılığıyla bulaşan enfeksiyonlardan birisi. Benzer bulaş yollarına sahipler. Tüberküloz, koronavirüse kadar birazcık daha ağır bulaşır. böylece eğer tüberküloz vakası varsa, koronavirüsün de benzer ortamda bulaşma ihtimali var demektir. Benzer yolları kullanırlar. Dolayısıyla kovid-19 için aldığımız önlemler ne ise tüberküloz için de aldığımız önlemler aynıdır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr