ABONE OL

Telefonla dirseği kıvırarak yapılan 10 dakikalık bir telefon konuşmasının ardındaki sinir dolaşımı bozulmaya başlar. Bu rahatsızlığı daha fazla orta yaş grubunda görüyorduk fakat telefon ve bilgisayar başında saatler geçiren gençlerde de benzer şikayetler arttı. Manâlı olan elde beceriksizlik ve baskı kaybı başlamadan tedavi için adım atmaktır.

Eldeki uyuşma, karıncalanma ve zor kaybı, ele dışarı giden sinirlerde yaşanan tahribatın en büyük göstergesidir. Örneğin birey gece, 'parmağımı hissetmiyorum' hissiyle uyanır, elini sallama ihtiyacı duyar. ya da elinde gün boyu süren uyuşukluk şikayeti olur. Bir zaman sonradan elde kullanışsızlık başlar ve elindeki eşyayı düşürür.

Kişi, ‘tırnağımı kesemiyorum’ dediğinde ise bundan böyle son evredir. Manâlı olan bu son evreye gelmeden, elde beceriksizlik, kuvvet kaybı başlamadan bu hastaları tutmak lazım ancak son evreye gelirse geri dönüşümsüz problemler ortaya çıkabilir.

Uzmanlar telefonla dirseği kıvırarak yapılan 10 dakikalık bir telefon görüşmesinin, veya bilgisayar başında kişinin elini daima benzer ve sabit pozisyonda tutmasının, sinir dolaşımını bozmaya başladığını, sinirin kendini beslemeye ve hayatta kalmaya çalıştığını oysa bu bası program metni talep ederse sinirde zarar meydana gelebileceğine dikkat çekiyor.

Bu gibi durumlarda elde felç meydana gelebilir. Eldeki kas gruplarında sinirlerin belli bir kısmının, kavramada çok kayda değer bir yeri vardır. Eğer o sinirleri kaybedersem, kavramanın gücü düşer ve bu de elin fonksiyonel kullanımını etkiler. Bu da felç dediğimiz, incelik, beceriklilik gerektiren bir takım işlerin yapılamaması anlamına gelir. Mesela birey yerdeki bir iğneyi kavrayıp alamaz, ya da elindeki bardağı hiçbir sebep yokken düşürmeye başlar.

Klinik muayenede eldeki kaslardaki etkilenim azsa ameliyatsız yöntemlerle, eldeki kaslarda etkilenme başladıysa cerrahi yöntemlerle tedavi yapılabiliyor.

Sinir dokusu günde 1 mm iyileşir. Mesela sinirdeki zorlama dirsekte başladı. Elin içine ulaşana kadar yaklaşık 35 cm. uzaklık var. Bu da yaklaşık 1 yılda sinirlerin iyileşmesi anlamına geliyor. Şüphesiz oysa sinirdeki travmanın sıklığı ve ne değin olduğu önemlidir.

Tekrarlayan travma ile vücudun kendini iyileştirme potansiyelini azaltırız. Aşırı tatbik rahatsızlığı diyoruz buna. Cerrahin gecikmesi durumunda ise kişide daimi sakatlığa yol açabilir, o nedenle erken dönemde tedaviye başlamak gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr