Koronavirüs ile birlikte dingin kalma süreleri de tavan yaparken bu şart kilo artışı, şeker hastalığı gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Kişilerde bu fena gidişata 'Dur' çağırmak için ya hayat alanlarında ya da spor merkezlerinde spora başlıyor.  Fakat uzun vakit hareketsiz kaldıktan daha sonra yapılacak kontrolsüz sportif etkinlikler sıhhat sorunlarına niçin olabiliyor. Bu sorunların başında ise kemikteki minik çatlaklar biçiminde kendini gösteren gerginlik kırığı geliyor.

En manâlı faktör içten kundura seçimi

Kemik sağlığını tehdit eden stres kırığı özellikle sporcularda, çoğu kez topuklu kundura giyen kadınlarda, koşucularda ve uzun süreli yürüyüş yapan kişilerde görülüyor. Kundura seçiminin kemik sağlığı için önemli bir etken olduğunu dile getiren Fizyoterapist Ali Menoğlu "Stres kırıkları anatomik, biomekanik ve hormonal nedenler gibi bir çok parametreye bağlı olarak oluşabilmektedir. Etiyolojisi incelendiğinde kas-iskelet sistemi bozuklukları, biyomekanik deformiteler, fiziki fitness seviyesi, uyku, cinsiyet, besin, sigara ve içki gibi alışkanlıklarla birlikte kalıtımsal özelliklerin etkin olduğu görülmektedir.

Uzun süreli hareketsizlik sonrası spor, stres kırığı yaratıyor

Bunların dıştan antrenman programında ve sıklığında değiştirme, uygun olmayan donanım kullanımı, uygunsuz zemin gibi çevresel etkenler de stres kırığı oluşma riskini artırıyor. Stres kırığının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Ayrıca osteoporoz, uzun süreli kortizon kullanımı, romatolojik hastalıklar, tiroit hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı olan kişilerde gerginlik kırığı oluşma riski bu hastalığı olmayan kişilere oranla daha yüksektir" diye konuştu.

D vitamini  ve kalsiyum takviyesi kayda değer

Stres kırıkları erken dönemde röntgende görülmediğini dile getiren Menoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "böylece erken teşhis için MR ile görüntüleme gerekiyor. Keza tedavi esnasında hekimin tavsiyesi üstüne D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir. Tedavide başta kısa süreli immobilizasyon, gerginlik kırığının derecesine tarafından breysleme ya da alçı yapılır. Erken dönemde gaye ağrıyı azaltıp şişliğin inmesini sağlamaktır. Bu aşamada ağrı sınırında eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri, kontrast banyo uygulaması, soğuk tatbik, tens, kesikli ultrason, manyetik bölge tedavisi uygulanır. devamlı süreçte kuvvetlendirme egzersizleri, denge, koordinasyon, proprioseptif eğitim çalışmaları yapılır. Hekimin tavsiyesi üzerine D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir."

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/uzun-sureli-hareketsizlik-sonrasi-spor-stres-kirigi-yaratiyor-6441912