Vertigo hastalığı asap sistemi ve iç kulak ile ilgili bir hastalık olarak ön plana çıkmaktadır. Vertigo genelde baş dönmesi şehvetli yaşanmasına neden olur.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo hastalığında kişiler çevrelerindeki her şeyin döndüğü şeklinde bir hisse kapılırlar. aynı zamanda vertigo genel olarak bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Vertigo hastalığında genelde görme bozukluğu da oluşabilir. Vertigo olan kişilerde yürüme kaybı yaşanır. Vertigo hastalığına eşlik eden problemler bununla birlikte vertigoya niçin olan başlıca hastalığa kadar de değişiklik gösterir. Bu sırada çift görme, tavır güçlüğü ve bilinç kaybı gibi durumlar ortaya çıktığında mutlaka bir doktora gitmek gerekir. O nedenle bu belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Vertigo Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Vertigo genelde başka hastalıkların da bir diğer belirtisi olarak ön plana çıkıyor. Vertigo genel olarak baş dönmesine yol açan bir his olarak ortaya çıkıyor. Bu belirtiyi ise bulantı, kusma ve denge kaybı peşine düşüp takip ediyor. Vertigo başlıca baş dönmesi olarak adlandırılıyor. Buna aleyhinde her baş dönmesi ise vertigo değildir. Genel Olarak süresiz ataklar ile gelen vertigo kişilerde günlük işleri de aksatacak boyutlara kadar ilerleyebiliyor.

Vertigo Tanısı Nasıl Konulur?

Vertigo hastalığına sahip kişiler genel olarak bazı belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıktığı andan itibaren hastalığın tanısının konulması gerekir. Vertigo tanısının konulması için hastanın yaşadığı duygu duygusal betimleme ettirilir. Sonrasında ise hastalığın aşağı yatan nedenleri bulmak için çalışmalar yapılır.

Bunun için de genelde sinir sistemi ve iç kulak ile ilgili çeşitli testler yapılır. Özellikle de bu durumda bene kan akışının eksik kalındığından şüphelenildiği takdirde doppler ultrason, BT anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi gibi yöntemler uygulanabilir. Buna göre tedavi de teşhis konulmasına yan olarak planlanır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigonun o kadar fazla nedeni olabilir. Özellikle de merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından dolayı kaynaklanabilir. Benign paroksizmal pozisyonel vertigo günümüzde en sık görülen vertigo çeşitleri arasında yer alıyor. Bilhassa bu vertigo çeşidinde takriben 20 saniyelik baş dönmesi olur. Bu vertigo başı öne ve ya arkaya sallarken görülebilir. aynı zamanda yatakta dönme sonucunda da baş dönmeleri yaşanması olasıdır.

Vertigo başlıca yaşlı kişilerde görülür. Bu rahatsızlık sonucunda solunum yolu hastalıkları ortaya çıkabilir. Hem baş dönmesi nedeni ile kan akışında da azalmalar olması olasıdır. Vertigo labirentit ile vestibüler nörit adlı rahatsızlık genel olarak iç kulağın iltihaplanması sonucunda oluşur. Buna virüsler neden olabilir. Bu hastalıkta ise grip etkileri görülür. Kişide ise baş dönmesi ile duyma kabı yaşanır. Meniere ise vertigonun görüldüğü bir diğer hastalık olarak ön plana çıkar. Bu hastalığın nedeni fazla bilinmese de genetik hastalıkları, virüsler, genetik ve alerji de bu nedenler arasında yer alır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo hastalığının o kadar fazla manâlı belirtisi vardır. Vertigo hastalığında birey ayrıca kendisinin hem de çevresindekilerin kesintisiz döndüğünü hisseder. Bu durum kişide baş dönmesine de neden olur. Vertigo hastalığında bulantı, kusma, olağandışı göz hareketleri ve terleme yaşanabilir. Vertigonun ilerleyen süreçlerinde yürümede güçlük yaşanması ve bilinç değişiklikleri olur. Vertigo hastalığına eşlik eden çeşitli sorunlar vertigoya niçin rahatsızlık ile ilgili şansın dönmesi gösterebilir.

Doktora Ne Vakit Uygulamak Gerekir?

Vertigo hastalığı ile ilgili belirtilerin görüldüğü andan itibaren iyi bir uzmandan destek olmak gerekir. Özellikle vertigo belirtileri görülmeye başladığında çift görme, konuşma güçlüğü ve baş ağrısı yaşanırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, denge kaybı ve bilinç kaybı yaşanabilir. Bu semptomlar görüldüğünde mutlaka bir uzmandan takviye alınması gerekir.

Vertigo Tedavisi İle İlgili Merak Edilenler

Vertigo tedavisi genellikle hastalığın aşağı yatan nedenler araştırıldıktan sonra gerçekleşir. Özellikle orta kulak enfeksiyonu yaşanırsa mutlaka antibiyotik kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon olduğunda bu cerrahi müdahale gerektirebilir. Hem menier hastalığında da tuzsuz perhiz ve idrar söktürücü ilaçlar verilir. bununla beraber benign paroksizmal pozisyonel vertigoda hastalık belirli bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Bu durumu olan hastalara hekimler bazı pozisyonel manevra çeşitlerini yapabilirler. Hem düzelmeyen hastalara karşın de iç kulak ile ilgili cerrahi müdahale yapılabilir.

BPPV'li hastalar başlıca ani baş hareketlerinden ve yüksek seslerden kaçınmalılar. bununla beraber bol istiraahat etmesi gereken bu kişiler bol bol su tüketmeliler. Bu hastaların yüksekte çalışması önerilmez. bununla birlikte tehlikeli cihazlar da kullanmamalılar. Vertigo hastalığı tedavisinde fizik tedavi de mutlaka uygulanmalıdır. Vertigo tedavisine başlayan kişiler kafein tüketiminden, sigara ve alkol tüketiminden de uzakta durmalılar.

Vertigosu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Vertigo hastalığına sahip olan kişilerin bazı detaylara dikkat etmeleri gerekir. Bu noktada uyku düzeni fazla önemlidir. Keza derme çatma uyku ile beceriksiz uyku da vertigo hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Vertigo hastaları genellikle stresten uzakta durulmalıdır. bu nedenle kişileri strese sokan faktörler kişilerin hayatından çıkarılmalıdır. Çünkü aşırı gerginlik bağışıklık sisteminin de çökmesine neden olabilir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi olan kişiler vertigo ile meydana gelen tüm hastalardan korunmasını sağlar. Vertigo hastaları genelde stresten uzaktan durmalıdır. bununla beraber dinç bir bağışıklık sistemi olduğunda vertigo ile ilgili böylece çok hastalıktan da korunmak mümkündür. Vertigo hastalarının beslenmelerine de uyarı etmeleri önerilir. Buna tarafından fazla tuzlu ve yağlı yemeklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca bitmiş gıdalardan uzakta durulmalıdır.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr