Bilirkişi Psikolog Yiğit, yalnızlığın birçok kişinin kendini kulak vermek için başvurduğu birincil durum olduğunu, hatta bir terapi yöntemi olduğunu ama bazı kişiler için de üzüntü verici bir şart haline gelebileceğini söyledi. Birçok insanın yalnızlık korkusu yaşadığını dile getiren Yiğit, bu korkunun ilerlemesi durumunda panik hamle, buhran, anksiyete gibi rahatsızlıkların oluşabildiğini söyledi.

Yalnız kalma endişesi duyan kişilerin, genel olarak sırf bu duyguyu hissetmemek için öbür çözümler aradığını belirten Yiğit, İnsanlar çoğunlukla bu durumlarda, hoşlanmadıkları sosyal ortamlarda bulunma, televizyonu açık bırakma, yalnız bulunduğu ortamlarda telefonla hitabe gibi davranışlar sergilerler. Bu gibi davranışlar, kişinin yalnızlık korkusunu müdahale etme biçimidir.

'Yalnızlık korkusu çoğu bambaşka şekilde isimlendiriliyor'

Psikoloji bilimi kapsamında, yalnızlık korkusu otofobi, eremofobi, izolofobi ya da monofobi gibi birçok ayrı şekilde isimlendirilmektedir. Bu korku duygusal, kişinin kimsesiz vakit geçirmekten korkması anlamına gelmektedir. Keza bir anksiyete bozukluğu olarak da ifade edilebilmektedir. Yalnızlık korkusu, kişilerin bedenen yalnız kalmalarından ziyade yalnız kalacağını düşünmesi ve bu durumdan endişe duyulması biçiminde gelişmektedir diye konuştu.

Korkunun ilerlemesi durumunda takviye alınmalı

Yalnızlık korkusunun oluşması durumunda kişilerde somut ve psikolojik bulgular geliştiğini dile getiren Yiğit, Kişi yalnız kalacağını düşündüğünde büyük bir üzüntü duyar. Bu durum da kalp çarpıntısı, panik hali ve terleme gibi çoğu öbür maddesel belirtinin ortaya çıkmasına sebep olur. Korkunun ilerlemesi durumunda birçok psikolojik rahatsızlık da ortaya çıkabilmektedir. Panik hücum, buhran, anksiyete gibi durumlar bu rahatsızlıklara örnek olarak verilebilir. Şahısların bu psikolojik rahatsızlıklarının ortaya çıkması ve bireyin tek başına bu durumu kontrol altına alamaması durumunda psikologdan yardımı alması gerekir dedi.

'Basit yöntemlerle bu nefret edilen şey engellenebilir'

Yalnızlık korkusunun kişiler için kabus olmaktan çıkması gerektiğini belirten Yiğit, Basit yöntemlerin uygulanması ile bu nefret engellenebilmektedir. Kişilerin bu korkunun patavatsız olduğunun farkına varması ve bu yöntemleri uygulaması ilk adımdır. Uygulanabilecek ve akılda tutulması gereken yöntemler şu şekilde sıralanabilir: Yalnızlığın kişiye kazanımlarını ve iyi yönlerini keşfetmek. Yalnızlığı kabullenip içselleştirmemek. Sırf yalnız kalmamak için mutsuz ve beğenilmeyen ilişkileri devam ettirmekten sözünden dönmek. Bu eylem hayata geçirildiğinde hissedilen o rahatlamanın keyfini hariç tutmak. Yalnızlığın kötü bir şey olmadığının ve kişiye bireysel bir bölge oluşturduğunu yâd etmek. Spor gerçekleştirmek, sosyal yükümlülük aktiviteleri yapmak. Nefes egzersizleri ve dağıtılmış gevşetici egzersizler gerçekleştirmek. Bunlar ve benzeri gibi kolay yöntemler ile yalnızlık korkusunun önlenmesi mümkündür. Fakat bazı durumlarda bu nefret edilen şey fazla ileri seviyelere gelebilir ve psikolojik rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu durumda uzman psikolog ile görüşülmelidir diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/yalnizlik-korkusu-panik-atak-ve-depresyona-neden-olur-6414045