Yerden ısıtma sistemi günümüzde lüks ve pahalı sitelerde kullanılır. Eski binalarda bu özelliği bulamayız. Fakat ev sahibi evi uygun ise daha sonra yapabilmektedir.

Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Yapılır?

Yeni yapılacak olan bir kurumda yerden ısıtma sisteminin tasarımı birkaç belli başlı adımı olan işlem vardır.
Her oda veya bölge için gereken oluşabilecek ısı kayıplarını engellemeye bakılır. Ve ısı miktarını hesaplanmalıdır. Ardından su akıntı sıcaklığını ve boru aralığını belirlenir. Manifold konumunu bulunur ve gerekli devre sayısı hesaplanır. Boru düzenini planlanması sonraki aşamadır. En son yerden ısıtma sisteminin kapasitesinin hesaplanır ve kurulumu bu şekilde yapılır.

Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Yerden ısıtma, tekrar zeminin altındaki bir boru devresi yoluyla daha düşük bir sıcak su sıcaklığı dağıtarak çalışır. Tesis genelinde veya bambaşka bölgelerde sürekli bir sıcaklık temin etmek için ısı, akıllı termostatlar tarafından izlenir ve yoklama edilir. Kombine, yoğuşmalı kazanları, ısı pompaları ve sobalar gibi yerden ısıtma için herhangi bir ısı kaynağı kullanılabilir. Bunlardan aldıkları kuvvet ile çalışır. Hesaplı bir ısıtma yöntemi olarak ülkemizde son zamanlarda sıkça tercih edilmeye başlamıştır.

Yerden Isıtma Sistemi Neden Yapılır?

Yerden ısıtma, herhangi bir ısıtma sisteminin en konforlu, eşdeğer sıcaklığını sağlar. Çalıştırması ekonomiktir ve hemen hemen hiç bakım gerektirmez. Yerden ısıtma yaptıranlar faturalarına olumlu yansımasını hemen görebilirler. Yerden ısıtma, başlıca olarak en konforlu ısıtma şekli olan radyan ısıyı kullanır. Bütün odaya eşdeğer bir sıcaklık dağılımı sağlar. Bu da çok artı seçim edilmesine niçin olmaktadır.

Yerden Isıtma Ne Değin Etkilidir?

Yerden ısıtma normalde etkilidir çünkü bütün zemini etkili bir şekilde bir radyatöre dönüştürür. Geniş yüzey alanı, odayı ısıtmak için yüksek bir sıcaklık olması gerekmediği anlamına kazanç. Normal oda sıcaklığından sadece birkaç derece daha sıcaktır.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr