ABONE OL

Yeni yılın birincil gününde kuvvetli uyanmak için yılbaşı akşamı neler tüketilmesi gerektiğini anlatan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, "Bu yeni yıl diğerlerinden biraz daha bambaşka olacak.

Hepimiz evde olacağız ancak değişmez şey donatılan sofralar olacak. bununla beraber kişiler sindirim problemleri yaşayabiliyor. Çoğu birey akşam yiyeceği için gün boyunca öğün azaltıp, gün içinde aç kalıyor.

Sonrasında düşen kan şekeri ile daha pozitif gıda alımı gözlemleyebiliyoruz. Donatılan sofranın başına oturduğunda iştahının çok daha fazla artmaması için günün başından itibaren kişinin gıda planını düzgün bir şekilde yapması gerekiyor" dedi.

Yılbaşı sofrası düşünülerek tüm gün aç kalınmamalı

'Yılbaşı sofrası düşünülerek tüm gün aç kalınmamalı'

Yılbaşında sofralarında süratli ve fazla tüketiminin sindirim sistemini bozabileceğine, uyku problemlerine, sindirim güçlüğü, şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak problemlerine yol açabileceğine dikkati çeken Zünbülcan, "Mümkünse kişinin yemeğe çorba ile başlamasını istiyoruz.

Eğer kişi gün içinde aç kaldıysa aniden ağır bir yemek yemek sindirim problemlerine niçin olabilir. Su tüketimi çok manâlı.

Fakat et tüketiliyorsa, sindirim problemlerine niçin olmaması için birlikte tüketmemesi gerekiyor. Mide asiditesi su içildiğinde düşer. Etin sindirim için ise midenin daha pozitif asidiğe ihtiyacı var.

öte yandan gece baştan başa sindirimi daha bakımlı sağlayabilmek namına su tüketimini ihmal edilmemesi önemli. Asitli ve şekerli içecekleri de az tüketmek gerekiyor" diye konuştu.

Sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin

'Sağlıklı atıştırmalıkları seçim edin'

Uyumadan yaklaşık bir saat önce yemeğe ara verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Zünbülcan, yemek ardından yenilebilecek atıştırmalıklar hakkında da şu bilgileri verdi:

"Doğru atıştırmalıkları seçmekte üstünlük var ya da miktarını yoklama yapabilmek kayda değer. Eğer donatılan masada ağır bir yemek yendiyse ardından sindirim sistemini her yerde zora sokmamak gerekiyor.

Cips yerine patlamış darı iyi bir alternatif olabilir. Şekerlemeler yerine evde yapılabilecekleri daha hafif olan sütlü tatlılar ya da kendilerine daha dinç alternatifler üreterek yapılan tatlılar tüketilebilir.

Bu şekilde atıştırmalıklarını da sağlıklı bir şekilde planlayınca kişiler sindirim problemlerini daha az yaşayabilir hatta hiç yaşamaya da bilir."

Tatlı yerine meyve tercih edilebilir ancak miktarına dikkat

'Tatlı yerine meyve seçim edilebilir fakat miktarına dikkat'

Sütlü veya şerbetli tatlı yerine meyve önerisinde yer alan Zünbülcan, meyvenin de porsiyonuna uyarı edilerek tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Zünbülcan, "Meyve yiyorum diyerek, sınırsız tüketilmemeli. Kuruyemiş, kuru meyveler atıştırmalık olarak iyi bir alternatif olabilir. Kuruyemişler cips yerine tercih edilirse fazla daha yararlı ancak miktarı çok kayda değer.

100 gram bir kuruyemiş bir kişi tarafından rahatlıkla tüketilebilir fakat 100 gramın yaklaşık 600 kalori dek olduğunu unutulmadan tüketilmesi gerekiyor.

Kişiler sindirim hafifletmek için bitki çaylarından faydalanabilir. Gecenin ilerleyen saatlerinde kakule, rezene gibi bitki çayları keza baharat olarak kullanabileceğimiz ürünleri de uygulamak sindirimi rahatlamak için faydalı olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr