Zencefil; tıpkı bal da olduğu üzere tek tüketildiği zaman bile ansızın pozitif yarara sahiptir. bununla birlikte bal ile karıştırıldığı süre fazla yoğun ve yaygın bir biçimde sağlığa olumlu katkıları bulunur. Bal ile zencefilin bir arada kullanılması, dünya çapında öyle çok ülkede fazla eski zamanlardan bilinip tüketilmektedir. başkaca ülkemizde son senelerde popüler bir hal almaya başlamıştır.

 Zencefil Bal Karışımı Nasıl Yapılır?

 Zencefil bal karışımı adına yapılan ve en fazla aşina tanım; bir tatlı kaşığı bal ile bir akarsu kaşığı toz zencefilin karıştırılarak derhal tüketilmesidir. Bu karışım; soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi mevsimsel hastalıklar için oldukça yararlı bir karışımdır. 

 Zencefil Bal Neye İyi Kazanç? 

 Zencefil bal karışımının afiyet açısından öyle çok faydası bulunmaktadır. Bunlar; 

 - Ses kısılmasına iyi kazanç.

 - İnatçı öksürükler ve boğaz ağrısına çok olumlu etkileri bulunur.

 - Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan vücudu korur. 

 - Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

 - Vücuda enerji verir.

 - Adet sancılarını hafifletir. 

 - Mide bulantılarının hafiflemesine yardımcıdır.

 - Bal ve zencefil karışımı; kalp damar sağlığının korunmasına takviye olur. Kanda bulunan yağ seviyesini düşürür.

 - Mide bulantısına aleyhinde yararlıdır.

 - Sindirim sürecini hızlandırır. Sindirim sisteminin uyumlu çalışmasına tezgâhtar olur.

 - Anne sütünü arttırır. 

 - Zencefil ve bal karışımı cinsellik açısından da oldukça yararlıdır. aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi bulunur. 

 - Sinir hücrelerinin yenilenmesine yardım olur.

 - Daha iyi bir uyku uyunmasına yardımcı olur.

 - Sakinleştiricidir. 

 - Metabolizmayı hızlandırır. Kan şekerini dengeleyen etkileri ile zayıflamaya destek olur.

 - Zencefil ve bal karışımı balgam sökücüdür. Bu yararı ile solunum sisteminin zararlı mikroorganizmalardan arınmak mümkün olur.

 - Faranjit ve astım türü hastalıklarda boğaz kuruluğunun giderilmesine, solunumun düzenlenmesine muavin olan etkisiyle bilinir. Bal ve zencefil karışımına karabiber veya limon eklemek, etkisinin arttırılması açısından önemlidir. 

 - Bağışıklığın güçlenmesine ve vücudun korunmasına takviye olmasından ötürü soğuk algınlığına karşı oldukça koruyucu etkiye sahiptir. Gribal hastalıkların iyileşme sürecinin hızlanmasında olumlu etkisi vardır. 

 Zencefil Bal Nasıl Yapılır?

 Zencefil bal; toz zencefil ile balın karıştırılmasıyla yapılacağı gibi bir diğer şekilde de hazırlanabilir. Limon dilimleri ve taze zencefil ile kavanoz içerisine alınacak bal ile hazırlanan karışım, uygun bir ortamda, 2 ile 3 gün bekletilerek şurup biçiminde karışım elde edilebilir. Bekleme süresinin ardından, bu karışımdan iki yemek kaşığı değin alıp, ılık su ile karıştırarak tüketilebilir. Zencefil, bal ve limon karışımı; öksürük ve boğaz ağrısı konusunda epeyce olumlu etkilere sahip olacaktır. 

 Zencefil Bal Karışımı Faydaları Nedir?

 Zencefil bal karışımı; bilhassa mide hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve bağışıklık sistemi problemlerinde tedaviye destek olmak namına kullanılır. Bal ve zencefil karışımı solunum yollarının, zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesi bakımından oldukça etkilidir. başkaca hazmı kolaylaştıran bu karışım, şişlik gideren özellikleri ile sindirim sisteminin daha dinç bir şekilde çalışmasına destek olur. Metabolizmayı hızlandıran etkilerin olduğuna dair de bir takım görüşler savunulmaktadır. Bu da kilo vermeye yardımcı olur. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/zencefil-bal-karisimi-nasil-yapilir-neye-iyi-gelir-nasil-yapilir-iste-tarifi-6432251