ABONE OL

Her sene aralık ayında satışa sunulan ve yeşil yapraklar arasına 'silcan' adlı kırmızı bitkinin iplerle dikilmesiyle oluşturulan tomurcuklu kokina, bu yıl her zamankinden fazla alaka gördü.

yeni yıl dolayısıyla çiçekçilerde hareketlilik meydana gelirken, bir demetinin 20-25 TL'ye satışa sunulduğu kokinada patlama yaşandı. Baht getirdiği varsayılan kokinayı satın bölge vatandaşlar, eğer çiçeğin kırmızı rengi bir yıl baştan başa solmazsa ev ya da araba sahibi olacağına inanıyor.

Kokinanın bu yıl çok daha fazla seçim edildiğini anlatan İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, "Kokina bu sene satışlarda patlama yaptı. Bu çiçeğin kısmet getirdiğine inanılıyor ve İstanbul'a Rumlar kadar getirildiği söyleniyor.

Üzerindeki kırmızı çiçekler iplerle yeşil yapraklara dikiliyor. Artı suyu sevmeyen ve uzun vade dayanan bir çiçek. İnanışa kadar, kırmızı çiçekler bir yıl her tarafında solmazsa ev alma şansınız oluyor. Kokina çiçeği geçen sene olduğu gibi sıradan 25 TL'ye satılıyor. Kokina haricinde kır çiçekleri ve kasımpatları da yoğun ilgi görüyor" dedi.

Şans getirdiğine inanılıyor

'Baht getirdiğine inanılıyor'

İzmir Alsancak'ta çiçek satışı yapan Aydemir Astaş, kokina demetinin 20 TL'ye satıldığını belirterek, "Yeni Yıl nedeniyle satışlarımız yüzde 40 oranında pozitif. En çok kokina seçim ediliyor. Nergis de ikinci sırada geliyor. Kokinanın kısmet getirdiğine inanılıyor. Bolluk bolluk getiriyormuş. Başlıca birer buket satıyoruz" diye konuştu.

Çiçekçi Erdem Yermen, "Yılbaşı hareketliliğini yaşıyoruz. Pandemi dolayısıyla bir durgunluk yaşasak da insanların talebi var. Kokinayı 25 TL'ye satıyoruz. Güllerin tanesini ambalajlı olarak 10 TL'ye satıyoruz" dedi.

Kokina çiçeğini satın bölge vatandaşlardan Mehmet Ali Öztaşkın, "Bugün kokina çiçeğini satın aldım. Şans getirdiğine inanılıyor ve aileme hediye etmek istedim. Daha önceki yıllarda öbür çiçekler satın alıyordum lakin bu yıl bitmiş bu çiçeği gördüm ve elde etmek istedim" şeklinde konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr