ABONE OL

Gıda sektöründe yapılan hileler insan sağlığını tehlikeye atıyor. Özellikle zeytinde kısa sürede bol ürün olmak için uygulanan yöntemler pes dedirtiyor.

Doğal yollarla 6 ay ile 1 yıl aralarında olgunlaşan zeytinler, 1 aydan kısa sürede sofraya getiriliyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, bahşedilen kostikle de acısı alınıyor. Yeşil zeytinin ise doğal halinde mutlaka çizik olması gerekiyor.

Doğal siyah zeytin hazırlamanın öbür yöntemleri olduğunu söyleyen Edremitli zeytin üreticisi ve Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, en tez yenebilecek duruma gelen zeytinin sele cinsi zeytin olduğunu söyledi.

Sele zeytinin 2 ay sürede olgunlaştığını bildiren Semerci, "Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay gibi bir sürede olmakta. Ne yazık fakat ticari kaygılarla bu zeytinlerin yapılışında insan sağlığı için risk oluşturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır.

Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sağlığına zararlı lakin ne eyvah fakat kullanılmakta. Bu başvuru bizim gıda odeksimize İspanyol tipi üretim diye girmiş ve hukuki. Bu nesil zeytinleri bilhassa çocuklarımıza tükettirmemeliyiz" dedi.

Yeşil zeytinin ilk zamanlarında, siyah zeytinin de dalında karardıktan sonra yapıldığını bildiren Semerci, "Bölgeye ve toprağına tarafından daha kahverengi de olabilir. Bunda bir sakınca yok. Fakat ticari kaygılarla, zeytinin rengini tamir etmek, daha çabuk siyahlaşmasını karşılamak için bir takım ilkel yöntemler kullanılıyor.

Bir anlamda zeytinin sahtekarca üretildiği yerler de var. Bunlar ilk kez zeytin havuzlarına metal parçalar atarak başladılar. sonradan ferro alaşımlarla siyah rengine dönüştürmeye başladılar. Bunları, çoğunlukla kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari kaygılarla para adına lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz.

Buna hakkımız değil, insanları zehirlemeye de hakkımız değil. Her ne dek denetimler yapılsa da gördüklerimiz bizi dehşete düşürüyor. Para hırsı insanlardaki birçok duygunun önün geçmiş halde. Tüketiciler sağlıkları için tabii zeytin seçim etsin" diye konuştu.

1 ayda zeytin hazır hale geliyor

1 ayda zeytin hazırlanmış hale geliyor

Tüketicilerin sağlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını ancak bunun da içten olmadığını kaydeden Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Semerci, sağlıklı zeytinin ölçülerini şöyle anlattı:

Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar kayda değer değil. Dinç zeytin tüketmek istiyorsanız kesin natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda yok, altı yedi ayda, bir yıl de olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. Yeşil zeytinde mutlaka çizik olmalı.

Çizik olmayan yeşil zeytini, tabii yollarla yapmak muhtemel yok. İlk aşamada yeşil zeytinin çizilerek tatlandırılması, tabii yapılacağı anlamına gelir. Çizilmeyen yeşil zeytin natürel olmaz. Çünkü acısını verebileceği bir açıklık kalmaz zeytinin üstünde. Siz eğer çizmeden yaparsanız, kostikle yapmış olursunuz ama, bu da her ne değin temizlenirse bana tarafından sağlıksız ve insan vücuduna da kayda değer zararlar verebileceğini düşündüğüm bir zeytin yapım şeklidir.

Bizim Kazdağlarının bakıyorsunuz pembeli, pembede yeşile doğru giden, muhteşem bir zeytini vardır. Biz al yanak deriz. Bunu olmaya başlayan yeşil zeytin diye düşünürüz. Belirlenmiş yemyeşil, çağla yeşili olmaz. Salamuradan sonra rengi bir parça değişir. Bizim tüketicilerimizin de bu bilinci kazanıp, azıcık pembeye kaçan, kırmızıya içten kaçan yeşil zeytini de çizik olduktan sonradan kullanmalılar.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/zeytinde-buyuk-hile-karartmak-icin-bunlari-kullaniyorlar-6438651