10-11 Mayıs 2016 tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleştirilen programın açılışı yoğun katılımla yapıldı. Programa Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci başta olmak üzere ulusal ve uluslararası çok sayıda sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Her yıl gelişen bir festival…
Türk ve yabancı tasarımcılar, sektör duayenleri, yapımcı ve yönetmenler genç yeteneklerle bir araya gelip tecrübelerini paylaştı ve çeşitli atölye çalışmaları, ödüllü filmlerin gösterimleri, canlı çizim şovları gibi birbirinden farklı etkinlikler yapıldı. Yetenekli öğrencilerin sektör temsilcileri ile görüşüp kariyerlerinde önemli bir dönüm noktası olacak ve eserlerini paylaşma fırsatı buldukları portfolyo görüşmelerine ilgi oldukça yoğundu. 

Festivalde Deck 2 stüdyodan daha önce Paris’in 3 boyutlu haritasını karakalem çizen Thomas Dartıgues özel bir çizim performansı ile Eskişehir’in siluetinin çizimini gerçekleştirdi.

Büyük Ödülün Sahibi “Altın Vuruş” Adlı Animasyon Filmi ile Gökalp Gönen Oldu
2. Anadolu Animasyon Yarışması ödül töreni ile sona eren festivalde dereceye giren yarışmacılar ödüllerini Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır ve Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın ellerinden aldılar. Gökalp Gönen “Altın Vuruş” adlı animasyon filmi ile 25.000TL değerindeki birincilik, Şeyma Kavak Gökçek “Vakitsiz Horoz” ile 20.000TL’lik ikincilik, Batuhan Köksal “Arkhe” ile 15.000TL’lik üçüncülük ödülünü kazandı. Can Erkan ise “Guguk Kuşu” filmi ile 5.000TL’lik öğrenci özel ödülüne layık görüldü.

Altyapı merkezinin başarısı…
Animasyon sektörü ile ilgili altyapı, arz ve talep üzerinde çalıştıklarını belirten BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Anadolu Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdikleri altyapı merkezinin kısa sürede sektöre çok önemli katma değer sağladığını ifade etti. Değirmenci şunları söyledi: “Çok ciddi bir bütçeyle bir animasyon merkezini hayata geçirmekten ve bu merkezimizin kısa sürede görmüş olduğu ilgiden son derece mutluyuz. Bizler ve sektör için çok önemli bir projeydi. Şu anda televizyonlarda görmüş olduğunuz birçok animasyon filmi için bu merkezimize ait stüdyolar kullanılıyor. Ben tüm animasyon temsilcilerini bu merkezimizi kullanmaya davet ediyorum.

Değirmenci: Uluslararası arenada var olmalıyız…
Uluslararası alanda da hedefleri olduklarından bahseden Değirmenci sözlerini şöyle noktaladı: “Her yıl daha büyük hedeflerle daha iyi etkinlik ve projelerle geliştirdiğimiz bu festivalle birlikte en önemli çalışmalarımızdan biri de uluslararasılaştırma. Bu anlamda 13-18 Haziran tarihleri arasında Fransa’da yapılacak olan animasyon sektörünün dünyadaki en büyük festivali Annecy Animasyon Festivali’ne katılacağız. Eskişehir’in uluslararası arenadaki tanıtımı amacıyla bu fuarda Eskişehir standı yer alacak.”

Tuna: Dünyada marka olabiliriz…
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da konuşmasında böyle önemli bir etkinliğin gerçekleştirilmesinde Eskişehir Valiliği ile birlikte emekleri bulunan ve başarılı iş birliğine imza atan BEBKA ve Anadolu Üniversitesi’ne teşekkür etti. Animasyon sektörünün günümüz dünyasında devleşen bir ekonomi oluşturduğunu ifade eden Vali Tuna, bilim ve teknolojiyle birlikte sektörün de oldukça gelişim kaydettiğini söyledi. 

Bu gelişimi takip etmek ve yakalamak için bu festivallerin önemine değinen Vali Tuna şunları ifade etti: “Diğer ülkelerin seviyesine gelebilmemiz için alacak çok mesafemiz var evet ama bu festivallerle ve sektörel anlamda yeni yetişen nesillerle birlikte çok çalışarak bunu yakalayabiliriz. Hatta dünyada animasyon alanında bir marka olabiliriz. İşte bu festival bu yönde atılmış önemli bir adımdır.”
Festivalin ana konuşmacısı olarak ülkemizde bulunan International Animation Consulting Group Kurucu Ortağı ve aynı zamanda 20 yıllık Walt Disney tecrübesi olan William Bill Denis, Türkiye'de animasyon sektörünün büyümesi için adanmışlık, sabır ve büyük bütçeler ayrılması gerektiğini belirtti. 

Denis konuşmasında özetle şunları söyledi: “Yaratıcı sanatlar kar ve iş gücü bakımından önemlidir o sebeple animasyon sektörüne gerekli altyapıyı ayırıp sabırla çalışılırsa sektör Türkiye'de gözle görülür bir büyüme gösterecektir. Bu süreçte tanıtım yapılmasının yanı sıra bu işin merkezi olan Los Angeles’te ülkeyi temsilen bir ofis açılması gerektiğini düşünüyorum. Animasyon sektörüne yatırım yapmaktan korkmayın çünkü sektör 3 yıl içinde yüzde yüz oranda geri dönecektir.”