Atina'nın 4 km uzaklığında bir toplu mezarda elleri zincirli iskeletlere rastlandı. Atina'da bir şehir yöneticisi devirmek isteyen ve soylulardan biri olan Kylon'un destekçileri tahmin edilen iskeletler, elleri zincirli şekilde gömülmüş.

Arkeologların açıklamaları şöyle: “MÖ 632 yılında Atina’da Kylon İsyanı gerçekleşmişti, bu iskeletler de darbede yer alan insanlar olabilir. Mezarların çoğu sıradışı gömütlerden oluşuyor – elleri zincirli olarak gömülen ya da yüzüstü gömülen insanlar gibi. Fakat bir sürü çocuk ve elit olmayan insan da buraya gömülmüş.”

Mezarlığın varlığı uzun zamandır biliniyor. Fakat yapılan çalışmalar sonucu bu mezarlardaki insanların sayısının çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık 4,000 metrekare alan kaplayan mezarlıkta yaklaşık 1,500 adet iskelet bulunuyor. Arkeologlar “Bu aşırı yüksek bir sayı” diyor.

Mezarlıkta, 80 kişilik bir grubun gömüldüğü bir toplu mezar da bulundu. Yunan Kültür Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu gruptakilerin 36 tanesinin elleri prangalarla zincirlenmiş durumda.

Bu iskeletlerin tarihlenmesinde yanlarından çıkan çömlek parçaları yardımcı oluyor. Çömlek parçaları incelendiğinde mezarların yaklaşık tarihi MÖ 650 ile MÖ 625 yılları arası.

Bazı araştırmacılar ise: “O yüzyıla ait tarihi kayıtlar çok eksik ve güvenilir değil, yani o dönemin tarihi hiç bilinmiyor. Bu yüzden bu zincirlenmiş iskeletleri Kylon İsyanı’yla bağdaştırmaları biraz abartı olabilir” diyor.