Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE İskele Meydanı'na Avustralyalı sanatçı Allan Giddy tarafından yapılan 'Sonik Kuyu'nun açılışı töreni, Yeni Zelanda'nın Wellington kentindeki benzerinin başındakilerle ve telekonferans yöntemiyle yapılan görüşmeyle gerçekleşti.

Avustralyalı sanatçı Allan Giddy'nin 'Sonik Kuyular' projesi, Yeni Zelanda'nın Wellington ve Avustralya'nın Sidney kentlerini, Çanakkale'ye bağladı. Kuyu içerisine yerleştirilecek elektrik ve internet erişimi sayesinde Çanakkale'nin, diğer iki kentle ileşimi sağlandı. Çanakkale İskele Meydanı'na yapılan törene; CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nikolas Sergi, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ed Mcisaac, büyükelçilik ve konsolosluk yetkilileri, çok sayıda çocuk ile vatandaş katıldı. Sonik Kuyu özellikle çocukların ilgisini çekti. Kuyunun başına toplanarak Yeni Zelanda'ya İngilizce olarak konuşup seslerini duyurmak isteyen çocuklar, konuşmalarına uzun süre karşılık alamadı. Sonunda hep birlikte, kuyuya 'Good Morning' diye seslenen çocuklar, karşı taraftan gelen 'Hello' yanıtıyla mutlu oldu.
BAŞKAN 'BARIŞIN KENTİ'NDEN SESLENDİ

CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da kuyunun başına gelerek, Yeni Zelanda'nın Wellington kentinde bulunan kuyu başındaki Türkiye'nin Yeni Zelanda Büyükelçisi Damla Yeşim Say, Wellington Belediye Başkanı Celia Wade Brown ile görüştü. Başkan Gökhan, "Wellington kentindeki sevgili dostlarım merhaba, ben Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan. Barışın kenti Çanakkale'den binlerce kilometre ötedeki kardeşlerimize Allan Giddy'nin eseri sonik kuyu aracılığıyla ile sesimi duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye seslendi.

Yeni Zelanda'dakiler, çocukların bayramını kutlayınca, Başkan Gökhan da, açılışa katılan çocuklara gelen kutlama mesajını iletti. Tören, Çanakkale Belediyesi ile Yeni Zelanda'nın Wellington kentleri arasında kardeş şehir protokolünün imzalanmasıyla sona erdi.

Avustralyalı sanatçı Allan Giddy, kuyuların aynılarından Yeni Zelanda ve Avustralya'da da bulunduğunu belirterek, kuyuların amacının iletişim kurmak olduğunu söyledi. Kuyunun, bu zamana kadar yapılmış en büyük sanat eseri olduğunu düşündüğünü ifade eden Giddy, şöyle konuştu:
"Bunun benzeri olan bir eser bulunduğunu düşünmüyorum. Benzersiz bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu üç kuyu sayesinde, üç ülkenin dostluğu tekrar hayat buluyor. Ve aslında burada Atatürk'ün sözlerini düşünmemiz gerekiyor. Aslında savaşla başlayan bir durum, Atatürk'ün sözleri sayesinde şuanda barışa dönüşmüş bulunuyor. Atatürk'ün sözlerinden yola çıkarak, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki dostluğu tüm dünyanın sağlaması gerekiyor."