12 Mayıs Perşembe günü ise serginin danışmanlarından araştırmacı ve koleksiyoner Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk “Osmanlı Gündelik Yaşamında Parfümler” başlıklı konuşmalarını yapacak. Her iki etkinlik de Beyoğlu ANAMED oditoryumunda saat 18.00’de başlayacak. 

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni sergisi “Koku ve Şehir” kapsamında iki etkinliğe ev sahipliği yapacak. Serginin danışmanlarından koku uzmanı ve parfümör Vedat Ozan 3 Mayıs Salı günü “Bir Duyu Olarak Koku” ve yine sergi danışmanlarından araştırmacı ve koleksiyoner Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk 12 Mayıs Perşembe günü “Osmanlı Gündelik Yaşamında Parfümler” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirecek. Beyoğlu’ndaki ANAMED oditoryumunda düzenlenen etkinlikler saat 18:00’de başlayacak. 

Kahve, nane ve kolonya gibi günümüzün hâkim kokularından pek çok örneğin yanı sıra geçmiş dönemlerin esintilerini taşıyan amber, buhur, kafur gibi kokuların da aralarında bulunduğu 50’yi aşkın kokudan oluşan seçkinin ziyaretçilerle buluştuğu sergi kapsamında, konunun uzmanları bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar. Mayıs ayında “Bir Duyu Olarak Koku” ve “Osmanlı Gündelik Yaşamında Parfümler” başlıklarıyla düzenlenecek olan konuşmalar kokunun tarihi ile birlikte koku duyusunu da ele alıyor.

Koku ve Şehir sergisi danışmanlarından koku uzmanı ve parfümör Vedat Ozan’ın kokuyu biyolojik olarak ele alacağı ve “sosyal alandaki koku”yu işleyeceği konuşma 3 Mayıs Perşembe günü saat 18:00’de ANAMED Oditoryumu’nda gerçekleşecek. “Bir Duyu Olarak Koku” başlıklı konuşmada Ozan, dış dünyayla iletişim kurulan beş temel duyudan biri olan koku duyusunun evrimsel ve tarihsel süreç içinde insan yaşamındaki önemini ele alacak. 

Konuşmada ayrıca kokunun biyolojik çekirdeğin içinde yer alan yaşamsal ve temel işlevlerden hangilerinde hakim rol oynadığı, duyunun ve duyuya yönelik planlanmış ürünlerin zaman içinde biyolojik çekirdeğin dışına taşarak sosyal alanda nasıl yer bulmaya başladığı konu edilecek.

Serginin danışmanlarından araştırmacı ve koleksiyoner Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk ise “Osmanlı Gündelik Yaşamında Parfümler” başlığı altında, Osmanlı gündelik yaşamında güzel kokuların kullanımının beden ile sınırlı olmadığını ve parfümcülük geleneğinin Osmanlı’da yüzyıllar boyu çeşitlendirilerek sürdürdüğünü konu alacaklar. Konuşmacılar ayrıca Klasik dönem Osmanlı kokuları, Osmanlı parfüm üreticileri ve bu kültürün Batılılaşmasına ilişkin bilgi ve görüşlerini de katılımcılarla paylaşacaklar. 

Koç Üniversitesi ANAMED Hakkında:
Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Neolitik Çağ’dan Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine kadar uzanan süreçte Türkiye üzerine sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji ve tarih alanlarında araştırmalar yürütmeyi ve desteklemeyi amaçlar. Araştırma projelerini verdiği burslar, yayınlar, sergiler ve sempozyumlar aracılığıyla geliştirir ve destekler.