Çatalhöyük kazılarını yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Lan Hodder, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin ardından Çatalhöyük kazılarını yerli ve yabancı çok sayıda turistin ziyaret ettiğini söyleyerek, "Turist sayısında artış yaşandı. Çatalhöyük arkeolojik turizm merkezi oldu." dedi.

Hodder, 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumundaki konuşmanın sonrasında, yaptığı açıklamada, Çatalhöyük'ün dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olduğunu söyledi.

Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin önemli bir gelişme olduğunu aktaran Hodder, şunları kaydetti:
"Yerleşimin dünya kültür mirası listesine alınmasının olumlu sonuçlarını yaşıyoruz. UNESCO listesinde yer almak, dünyada, Anadolu'da ve Türkiye'de bu tarz önemli yerleşim yerlerinin olduğunun göstergesidir. Çatalhöyük, dünya örnekleri arasında en eski yerleşim yerleri olduğu için sanatla ilgili çok güzel bulguları var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ardından kazıları yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist ziyaret etmeye başladı. Turist sayısında artış yaşandı. Çatalhöyük arkeolojik turizm merkezi oldu. Türkiye'nin ortasında bulunan Konya'ya bu anlamda turist gelmesi önemli. Dünyanın ilgisini Anadolu'nun ortasına çekiyoruz. İnsanlar özellikle dünya kültür mirası listesinde yer alan yerleri görmek istiyorlar ve özellikle bununla ilgileniyorlar. Turizm açısından da önemli bir adım atıldığını düşünüyorum. Çatalhöyük'ü 25 yıldır kazıyorum ve 25. yılımı tamamladığımda ben bitireceğim. Umuyorum ki benden sonra başkaları da kazıya devam edecek."