Hollanda kıyılarında araştırma yapan sualtı arkeologları, yaklaşık 400 yıl önce batan bir geminin batığında, çok iyi korunmuş birçok buluntu keşfetti. Buluntular arasında, tahmin edildiği üzere kraliyet ailesinden birine ait olan çok iyi korunmuş kaliteli bir ipek elbise bulunuyor.

2014 yılının başında Texel Dalış Kulübü dalgıçları Wadden Denizi'nde, daha önce bilinmeyen bir gemi batığında, gösterişsiz küçük bir eşya kutusunu keşfetti. Kutu yeryüzüne çıkarıldığında ise çok iyi korunmuş 17. yüzyıl kumaşları olduğu fark edildi. Bu kumaşlar yaklaşık 400 yıl boyunca kumların altında kaldığı için oksijen ve deniz hayvanları zarar vermemişti.

Çok iyi korunmuş elbise ipek Şam kumaşından yapılmış. Damasko kumaşı, ya da Şam kumaşı, çiçek süslemeli bir ipek kumaş türü. Elbise bol kolları olan korseli bir üst bölümden, ve önü açık olan pilili bir etek bölümünden oluşuyor.  Elbisenin tarzı, 17. yüzyıl tablolarını andırıyor.


Eşya tomarı içinde bulunan ciltli bir kitapta İngiliz kral I. Charles’ın armasının çıkması , gemideki yükün bir kısmının İngiltere’nin güçlü ailelerinden Stuarts ailesine ait olabileceğini gösteriyor.