Kiliseyi gözeten üç tarikattan rahipler Cuma günü kurulan yapı iskelesi yanında bir anlaşma gerçekleştirdi. Çalışmaların bir hafta içinde başlaması bekleniyor.

Bütün dinlerin ve dinlerin bütün mezheplerinin kutsal kenti Kudüs'ün Ortodoks Patriği III. Theophilos, yapılan törenin “söz verdiğimiz şeyi yaptığımızın” bir göstergesi olduğunu söyledi.

İsa'nın mezarı, İsanın çermiha gerildiği ve öldüğü yerin üzerine yapıldı.

Kilisenin kubbesi altında birkaç metre yüksekliğe ulaşan mezar, 1947’de bir restorasyon projesi kapsamında İngilizler’in koydğu çelik çerçevelerle bir arada tutuluyordu. Fakat bu restorasyon projesi hiç bir zaman gerçekleşemedi.

Mezarın mermer tabakaları, yıllar içinde her gün binlerce ziyaretçinin gelmesi nedeniyle zayıflamış durumdaydı.

Atina Ulusal Teknik Üniversitesi’nden Profesör Antonia Moropoulou restorasyonu yönetecek ve çalışmaların başında duracak. Yunan arkeologlar da profesöre yardım edecek.

Bölgedeki Katolik yapıları gözeten Kutsal Topraklar Muhafızlığı, mezarın 8 aylık restorasyon çalışmaları sırasında sökülüp yeniden inşa edileceğini söyledi.
Kırık ve kırılma riski taşıyan kısımlar değiştirilecek, korunabilen mermer tabakalar temizlenecek, ve  onları bir arada tutan yapı da güçlendirilecek.

Çalışmalar, Kutsal Kabir Kilisesi’nin üç ana Hristiyan tarikatı ve özel ile umumi katkılar ile finanse edilecek. Vatikan Radyosu, Ürdün Kralı Kral II. Abdullah’ın da restorasyonu finanse edenler arasında olduğunu duyurdu.