11 dalda gerçekleşen hat yarışmasında, ilk üçe giren, mansiyon kazanan ve teşvik ödülü alan isimler açıklandı. 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın kültürel alt organı IRCICA tarafından, klasik İslam hat sanatının korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi için sanatkârları teşvik etmek amacıyla bu yıl büyük hattat, âlim ve mutasavvıf Hafız Osman adına düzenlenen 10. Uluslararası Hat Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Jüri üyeleri 1 hafta süren değerlendirme sürecinin ardından yarışmada ödüle layık görülen eserleri belirledi. Hat sanatının 11 farklı yazı dalında ödül verilen yarışmanın sonuçlarını İstanbul Dedeman Hotel’de düzenlenen programda IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren açıkladı. 

36 ülkeden 975 çalışma 

Eren konuşmasında yarışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “ Yarışmaya 36 ülkeden 688 hattat iştirak etti. Jürinin huzuruna 975 çalışma sunuldu. İlk eleme safhasından sonra bu eserlerin 314’ü değerlendirmeye alındı. Yarışma sonunda 38 mansiyon 51 teşvik mükâfatı verildi. Bazı yazı stillerinde çok iyi örnekler görüldüğü için bu sene teşvik ödülü sayısı artırıldı. Hattın 11 yazı türünde toplam 122 eser ödüllendirildi. Toplamda diğer senelere oranla rekor sayılabilecek bir rakam olarak 199 bin 250 dolar ödül dağıtıldı.” Toplantıda jüri şeref üyeleri sanat danışmanı Prof. Dr. Uğur Derman ve Hattat Hasan Çelebi de konuşma yaptı. Bazı hat talebelerine ise hattatlık için ustalık belgesi sayılan “icazet” takdim edildi. İcazet almaya hak kazanan isimler ise şöyle; Filiz Derindere (Türkiye), Ayşe Karakuş (Türkiye), Adem Ebrem (Cezayir), Azmir bin Abdul Karim (Malezya).

11 dalda birinciler

10.Uluslararası Hat Yarışması’nın 11 dalda birincileri şöyle; Celi Sülüs’te Abrurrahman Depeler (Türkiye), Sülüs’te Muhammad Jabir el-Sayyid (Mısır), Nesih’te Sirwan Kamal Ali (Irak), Muhakkak-Reyhani’de Mohammad Gaber al-Sayyid (Mısır), Celi Talik’te Salim Hamidi (Türkiye), Nestalik’te Habib Ramazanpour (İran), Celi Divani’de Seyit Ahmet Depeler (Türkiye) ve Mohamad Zaenudin Ahmadun (Endonezya) paylaşımlı, Divani’de Abdessamad Mihfad (Fas), Kûfi’de Farhad Yasin Nadir (Irak), Mağribi’de Sahir Yaagoubi (Fas), Rika yazı türünde ise başvurular arasında birinciliğe layık eser görülmedi. Dereceye girenlerin yanı sıra her dalda üç kişiye mansiyon ödülü ve ayrıca teşvik ödülleri de verildi.

Yarışmaya Uluslararası Jüri

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren’in Tertip Heyeti Başkanlığını üstlendiği yarışmanın uluslararası jürisi şu isimlerden oluştu; Irak’tan Dr. Abdurrida Behiye, İran’dan M. Celil Resuli, Türkiye’den Fuad Başar, Mısır’dan Mus'ad Hudayr el-Bursaidi, Suriye’den Ubeyde Muhammed Salih el-Benki, Fas’tan Belaid Hamidi, Türkiye’den Davud Bektaş. Yarışmanın Şeref Üyeleri ise Suudi Arabistan’dan Ahmed Ziya İbrahim, Türkiye’den Hasan Çelebi ve Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Cezayir’den Dr. Muhammed Şerifi.

Toplam 199 bin dolar ödül dağıtılacak

Yarışmada ödüle layık görülen eserlere toplam 199 bin 250 dolar tutarında ödül takdim edilecek. Eser sahiplerine Celi Sülüs, Sülüs, Nesih, Muhakkak-Reyhani, Celi Ta'lik, Ta'lik, Celi Divani, Divani, Kufi, Rik'a ve Magribi türlerindeki 11 farklı yazı dalında toplam 66 ödül ve mansiyon dağıtılacak. 

Yarışma bu yıl Büyük Hattat Hafız Osman’a ithaf edildi

IRCICA, her yıl yarışmayı hat sanatının önde gelen bir üstadına ithaf ediyor. Böylece, hem günümüz hattatlarının, ustaların yolundan gitmelerinin teşviki, hem de değerli hat sanatkârlarının bu yarışma ile anılması amaçlanıyor. IRCICA’nın bu geleneği kapsamında 10. Uluslararası Hat Yarışması, büyük hattat ve mutasavvıf Hafız Osman adına düzenlendi. Yarışmaya adını veren Hafız Osman, 1642-1698 yıllarında İstanbul'da yaşadı. Zamanının önemli hocalarından hat öğrendi. Yazdığı mushaflar geçen yüzyılda bastırılarak bütün İslam âlemine yayıldığı için ismi çok duyulmuştur. Osmanlı Padişahlarından Sultan II. Mustafa ve Sultan III. Ahmet’in de hat hocasıdır. Sülüs-nesih ve Rika yazılarında etkileri bugün de devam eden bir çığır açmıştır.

Üstatlar yad edildi

1986 yılında merhum Hamid Aytaç (1891-1982) adına düzenlenmiş olan ilk yarışmadan sonraki diğer yarışmalar da büyük hat üstatları adına düzenlenerek hem kendilerini yâd etmek ve hem de genç hattatların onların yolundan gitmelerini teşvik etmek hedeflendi. IRCICA’nın bu gayeyle düzenlediği diğer yarışmalar ise Yakut el-Mustasımî'ye (ö. 1298), üçüncüsünü (1992) İbnü'l-Bevvab'a (ö. 1022), dördüncüsünü (1997) Şeyh Hamdullah'a 1429-1520), beşincisini (2000) Seyyid İbrahim'e (1897-1994), altıncısını (2003) Mir İmad el-Haseni'ye (1554-1615), yedincisini (2006) Haşim Muhammed el-Bağdadî'ye (1917-1973), sekizincisini (2010) Muhammed Bedevî el-Diranî'ye (1894-1967) ve dokuzuncusunu (2013) Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'na ithaf etmiştir.