Mefkure ne seslenmek?

Arapçadan dilimize geçmiş bir kelime olan mefkure “ideal, hale, tasavvur halindeki hedef, üstün hafıza, düşünülen şey, düşüncede var olan şey” anlamlarına gelmektedir.

Arapça “fkr” kökünden türediği düşünülür ve “fakara” yani “zihin yürüttü, düşündü” kelimesinden gelmektedir. Mefkure kelimesi ışık halkası ile benzer anlamı taşır. Ayla ise “maksat edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal, gerçekleştirilemeyecek olan sadece erişilmesi istenen, düşüncede var olan şey” anlamlarına gelir.

Mefkure bununla beraber Arapça kökenli bir bayan ismidir ve birey adları sözlüğünde de “ayla, ideal” anlamını taşımaktadır.
Tüm bunlara ilave olarak II. Dünya Savaşı sırasında soykırım yüzünden Romanya’dan İstanbul’a kaçan Yahudileri içeren minik bir geminin de adı “Mekure”dir. Bu geminin üzerinde ayrıca Türk ayrıca de Kızılhaç bandrolü bulunur. Bu gemi 5 Ağustos 1944’te yola çıkmış ancak bir Sovyet denizaltısıyla karşılaşıp tehdit olarak algılanmış ve o anda kendini tanıtamayınca gemiye alev çözülmüş ve gemiden yalnızca 5 yolcu sağ çıkabilmiştir.

Mefkure kelimesinin sözlük anlamı

1. ülkü, ideal

Mefkure kelimesinin tümce içinde kullanımı

1. Bir mefkure uğruna insan nelerden vazgeçebiliyor, nelere göğüs gerebiliyor inanamazsınız.
2. Mefkuresi cümbür cemaat göre biliniyor, büyük destek görüyordu.

Mefkure kelimesinin İngilizcesi

1. ideal
2. goal
3. target

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/mefkure-ne-demek