Metafiz nedir?

Bir vücut yapısı terimi olan metafiz “uzun kemiklerde epifiz ile diafiz aralarında kalan kuytu kısım” anlamına gelir. Kemik oluşumu ile ilgili bir terimdir. Metafiz, gelişimini tamamlayan bir plağı kapsar, kemiğin bu kısmı çocukluk sırasında gelişir ve gelişmekte olduğu sırada diafiz ile epifizin yakınlarında kemikleşir.

Metafiz, anatomik olarak doku içeriklerine göre esas üç kısma ayrılabilir: kıkırdaklı bir doku olan epifizyal plak, kemik dokusu olan metafiz ve plağın dış yüzeyini çevreleyen lifli doku. 
Çocukluk döneminde gelişmiş olan plak, kemiğin gelişmesini sağlayabilmek için bağlayıcı kıkırdak dokusu içerir. Çoğunluk döneminde ise (18-25 yaş arası) gelişmiş olan plağın içeriği gelişmesini durdurur ve ayrıntılarıyla kemikleşir, tek bir kemik halini alır. Bir yetişkinde metafiz, ağırlığı kaldıran eklem yüzeyinden diafize doğru yükü transfer görevi görür.

Epifiz ise uzun kemiklerin dairesel şeklindeki uçlarına denmektedir. Eklem kısmında ise epifiz, eklem kıkırdağı kadar çevrilir, bu kaplamanın aşağıda ise epifizyal plağa aynı bir alan yer alır ve bu bölgeye subkondral kemik denir. Epifiz, kırmızı kemik iliği ile doludur, bu ilikler ise eritrositleri yani kırmızı kan hücrelerini üretir.

Diafiz de uzun kemiklerin tam ortasındaki, başlıca kısmıdır. Diafiz, kortikal kemikten yapılmıştır ve içerisinde kemik iliği ile yağ dokusu yer almaktadır. İçinde hem kırmızı hem de sarı kemik iliği bulunur. Başlıca kemikleşme diafiz kısmında gerçekleşir.

Metafiz kelimesinin sözlük anlamı

1. Uzun kemiklerde diyafizle epifiz arasındaki kısım

Metafiz kelimesinin cümle içinde kullanımı

1. Metafiz, uzun kemiği yaratıcı üç kısımdan biridir.
2. Uzun kemiklerin metafiz kısmı, epifiz kısmından daha silindirik yapılıdır.

Metafiz kelimesinin İngilizcesi

1. metaphysis

Kaynak:https://hellomrdoctor.com/metaphysis/

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/metafiz-nedir