Darı piramitleri nedir?

Darı piramitleri, Mısır’da yer alan piramit şeklindeki yapılardır. Şu esas kadar Mısır’da 118-138 adet piramit bulunduğu düşünülmektedir. Bu piramitlerin büyük çoğunluğu Darı firavunları için kabir olarak yapı edilmiştir.

Aşina en eski Darı piramitleri Darı’ın Memphis bölgesinde, Sakkara’da bulunur. Bunlardan en eskisi Zoser Piramididir (Basamaklı Piramit) ve M.Ö. 2611-2630 yıllarında Kral Zoser adına yapı edilmiştir.

Zoser Piramidinin ve etrafındaki kompleksin mimarı ise İmhotep’tir ve bu yapılar dünyada mason işçiliğini temsil eden en eski tarihi yapılar olarak kabul edilmektedir. 
Mısır piramitlerinin içinde en çok bilinen, en popüler olanları ise Kahire eteklerindeki Gize’de bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir. Bu piramitlerden bazıları yeryüzünde yapı edilen en büyük yapılar olarak da bilinir. Gize piramitlerinden Kefren Piramidi en büyük Darı piramididir ve halen Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında bütünlüğünü tamamen koruyan tek eserdir.

Darı piramitlerinin şekli, Mısırlıların dünyanın kendisinden yaratıldığını düşündüğü Benben taşını andırdığı için bu halde olduğuna dair bir inanış vardır. Bir başka inanış ise güneş ışınlarının dünyaya inişini sembolize etmesidir zira piramitlerin çoğunun dış yüzleri cilalanmış ve ışığı en ince ayrıntısına kadar yansıtan beyaz kireçtaşı ile yapı edilmiştir, böylece dışarıdan bakılınca son derece aydınlık görünmektedir.

Piramitlere dair yaygın inanış onların anıt mezar olduğu yönünde olsa da piramitlerin, firavunlar dirildiği vakit onlara ev olması için yapıldığı da düşünülür zira firavunlar, eşleri, hizmetkarları ve mülk varlıkları ile piramitlerin içerisine gömülmektedir. bununla beraber piramitlerin firavunları ölümden sonradan yaşama döndürmek için yapı edildiğini düşünenler de vardır.

Mısır piramitleri ne zaman yapıldı?

Eski zamanlarda Darı kralları “mastaba” adı verilen, küçük tepelere gömülürdü. Takriben M.Ö. 2780 yılı civarında ilk Mısır piramidi olan Zoser Piramidi Kral Zoser adına anıt kabir olarak yapı edildi. Bu piramit Memphis bölgesinde bulunmaktadır ve içerisinde Kral Zoser’in mezarı bulunur, basamaklı bir piramittir ve öteki adı Adım Piramidi’dir. Piramit devri ise takriben M.Ö. 2150 yıllarında son bulmuştur oysa bin yıl kadar daha ufak piramitler yapı edilmeye devam edilmiştir.

Darı piramitleri nasıl yapıldı?

Darı piramitlerinin inşası sırasında tonlarca ağırlıkta çoğu kaya kullanılmıştır. Taş ocağından çıkan bu koca kayaların tahta kızaklar ile kum üzerinden, kızağı ıslatarak taşındığı düşünülür. Bu su damlalarının kum tanecikleri arasında köprü görevi kurarak birbirlerine yapışmasını sağladığı düşünülür.

Piramitlerin inşasında çoğu yetenekli ve tecrübeli taş işçisi çalışmıştır ve bunlar maaşlı işçilerdir. Su taşkınları olduğu süre çiftçilerin de inşaata destek ettiği düşünülmektedir. Ama Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiğine dair birçok ayrı teori bulunmaktadır. Bunlardan bir diğeri de tonlarca ağırlıktaki kaya blokların Nil nehri üzerinden taşındığıdır. Lakin tamamen nasıl inşa edildiği net olarak belirlenememiştir, gizemini halen korumaktadır.

Mısır piramitlerinin özellikleri

Mısır piramitlerinin en meşhurları Gize piramitleridir ve birçoğumuz yalnızca Gize’de yer alan bu üç piramidi biliriz: Keops, Kefren ve Mikerinos. Gize piramitlerinin ebediyen ayakta durması amaçlanmıştır ve bu şekilde tasarlanmışlardır. Nitekim piramitler binlerce yıldır hala ayaktadır.

Mısır’da Eski Krallık döneminde inşa edilen bu anıt mezarların inşası takriben 4500 sene öncesine dayanır. Mısırlı firavunların öldükten sonra öbür dünyada tanrılara dönüşeceğine inanılmıştır. Bunun için de firavunu öteki dünyaya hazırlamak adına tanrılara tapınaklar dikilmiş ve firavunlar için de devasa piramitler yapı edilmiştir. Bu piramitlerin içerisinde firavunun öbür dünyada ihtiyaç duyabileceği her şey bulunur.

İlk Gize piramidi M.Ö. 2550 yıllarında Firavun Keops ya da diğer adıyla Firavun Khufu için inşa edilmiştir. Bu piramide büyük piramit de denir ve tanıdık en büyük Gize piramididir, uzunluğu 147 metredir. İnşaatında takriben 2,3 milyon taş blok kullanıldığı ve her birinin ağırlığının takriben 2,5-15 ton arasında değiştiği varsayım edilmektedir.

Firavun Keops’un oğlu Firavun Kefren ikinci Gize piramidinin inşasını emretmiştir ve bu da M.Ö. 2520 yılları civarında yapı edilmiştir. Kefren’in anıt mezarında keza Sfenks adı verilen kireçtaşında yapılma, vücudu aslan başı ise firavunun başı olarak betimleme edilmiş devasa bir heykel bulunur. Sfenks’in Firavun Kefren’in mezarı başında nöbet tuttuğu düşünülür.
Üçüncü ve son Gize piramidi ise birincil ikisine göre en ufak olanıdır. Firavun Mikerinos namına yapı edilen bu piramit M.Ö. 2490 yıllarında dikilmiştir ve daha kompleks yapılı bir abide mezardır.

Bu devasa piramitlerden herkes doğrusu büyük bir kompleksin parçasıdır, bu kompleksin içerisinde bir tapınak, saray, güneş tekneleri ve değişik bazı yapılar bulunmaktadır. Bu yapılara firavunların eşlerinin ve hizmetkarlarının mezarları olan ufak piramitler de dahildir.

Kaynaklar:https://en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_pyramidshttps://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/archaeology/giza-pyramids/






Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/mısır-piramitleri