Mpv yüksekliği nedir?

Kanımızda farklı türde hücreler yer alır, bunlar kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve plateletler yani trombositlerdir. Doktorunuz bu hücrelere bakarak sağlığınız hakkında bazı bulgulare erişebilir.
Genellikle tam kan sayımı sırasında MPV yani “Sıradan Trombosit Hacmi” de ölçülür. MPV trombositlerinizin boyutunu gösterir. Trombosit sayımına benziyor olsa da trombositlerin sayısını yok hacmini göstermektedir.

MPV yüksekliği ise kanınızdaki trombositlerin hacminin normalden büyük olduğu anlamına gelir. Bu bazen çok fazla trombosit ürettiğinize muhabere ediyor olabilir. Trombositler kemik iliğinde üretilir ve buradan kana salınırlar.

Eğer trombosit sayınız düşük olmasına karşın MPV yüksekliği varsa kemik iliğiniz çok hızlı bir şekilde trombosit üretiyor olabilir. Bu da öteki trombositlerin yok ediliyor olduğu anlamına gelebilir.

Mpv alışılagelmiş değerleri

Sıradan MPV değerleri: 7,2 – 11,7 fL (femtolitre)

Düşük MPV değerleri: 7 fL ve altı

Yüksek MPV değerleri: 12 fL ve üzeri

Mpv yüksekliği niçin olur?

Bilhassa sepsis durumunda MPV seviyesi yükselmektedir. Sepsis ise kanınızda enfeksiyon olması durumudur ve bu enfeksiyon yaşamsal organlarınızı etkileyerek sağlığınızı tehdit edebilir. Tedavi için hemen saptama edilmesi gerekir.

Araştırmalara göre MPV sayısının yükselmesi vücuttaki bir iltihaplanmaya ya da hastalığa işarettir. Bu yüzden altta yatan neden araştırılmalıdır.

D vitamini eksikliği de MPV seviyenizi yükseltebilir. İngiliz Hematoloji Dergisi yaptığı araştırmada MPV seviyesinin yükselmesinin kalp krizi riskini artırdığını tespit etmiştir. Buna ilave olarak yüksek tansiyon da MPV yüksekliğine sebep olabilir. Yüksek kan basıncı kan sağlığınızı etkiler, bu yüzden tansiyonu düzende tutarak kan ve yürek damar sağlığınızı korumalısınız.

MPV yüksekliğine niçin olan bir öteki etken ise yüksek kolesteroldür. Kandaki kolesterolün yükselmesi trombosit hacmini de büyütebilir. Kolesterol hem yürek ve damar hastalığına yakalanma riskinizi de artırır. İyi kolesterol olarak aşina HDL kolesterolü düşük olan hastalarda MPV seviyesinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Diyabet tabi şeker hastalığı da trombositlerinizin hacminin artmasına sebep olabilir oysa bu da kalp hastalıkları riskini artırır. Şeker Hastalığı Araştırma Gazetesi’ne göre şeker hastalığı hastalarının MPV seviyelerinde bir çoğaltma görülmekle birlikte LDL kolesterol ve kan şekeri seviyeleri de artmıştır.

Hamilelikte gözlemlenen bir koşul olan preeklampsi ise hamile kadınlar için son derece tehlikeli bir durumdur ve tansiyonun artı yüksek olmasına niçin olur. Preeklampsi de MPV seviyesinde bir artışa yol açabilir.

Tüm bunlara ek olarak sigara içmek ve tütün ürünleri göstermek hem MPV yüksekliğine niçin olur keza de yürek hastalıkları, kanser, solunum sistemi hastalıkları ve erken yaşlanma riskini artırır.
Hipertiroidi yani tiroit bezlerinin fazla çalışması, yürek hastalıkları, inme, atriyal fibrilasyon gibi durumlar da MPV yüksekliğine yol açabilir.

Mpv yüksekliği belirtileri

Mpv yüksekliği genellikle öyle bir belirti vermez. Çoğu vakada MPV yüksekliği yalnızca yürek ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizin fazla olduğunu belirtir ama bu hastalıklar da göğüs ağrısı, anksiyete, bayılma hissi, yürek atışında artış ve nefes darlığı gibi durumlara yatkın olmanıza yol açabilir.

Mpv nasıl düşürülür?

Araştırmalara kadar MPV yüksekliğinin en sık rastlanan sebebi D vitamini eksikliğidir. Bu sebeple eğer neden buysa D vitamini açısından zengin bir besin planı oluşturmak ya da D vitamini takviyesi almak sorunu çözecektir.

bununla birlikte MPV seviyesinin yüksek olması yürek hastalıklarına yakalanma riskinizin dde artı olduğu anlamına kazanç. böylece hayatınızda fazla şartların değişmesi yapmanız ve yaşam tarzını değiştirmeniz yardımcı olabilir. Mesela dengeli beslenmek, alıştırma yerine getirmek, alkol ve sigaradan uzakta durmak, stresi denetim altına almak gibi adımlar atabilirsiniz.

MPV seviyeniz yüksek ya da düşük olsun, MPV seviyenizi düzenleyecek bir takım gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar çoğunlukla somon ve ton balığı gibi dinç yağ içeren balıklar, sarımsak, orman meyveleri, zencefil, zeytinyağı ve yeşil nehir gibi gıdalardır. Unutmayın ama dinç beslenmek vücuttaki kan dolaşımını da düzenler.

Kaynak:

https://www.healthline.com/health/mpv-deneme

https://www.treatmeds.org/health/mpv-blood-test-low-high-olağan/

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/Mpv-yuksekligi