Mücrim ne seslenmek?

Mücrim kelimesi dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir ve “suçlu, suç işlemiş olan, suçu olan kimse, kabahatli, günahkar, cürüm işlemiş olan” anlamlarına gelmektedir. 
Mücrim kelimesinin kökeni Arapça “kabahat işleme” anlamına gelen “icram” kelimesidir ve “mücrim” de “cürüm işlemiş olan” anlamına gelir. Bu sözcük bununla beraber Kuran’da da geçmektedir ve “günahkar” anlamında kullanılmıştır.

Keza Türk müziğinde aşina bir şarkı olan “Kimseye Etmem Şikayet” adlı parçada da “Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime.” şeklinde kullanılır. Burada mücrim kelimesinin kullanılması cümleye “sanki suç işlemiş gibi geleceğe korku ve üzüntü ile görmek” anlamını katmıştır.

Mücrim kelimesinin sözlük anlamı

1. Suçlu

Mücrim kelimesinin dini anlamı

Mücrim kelimesi İslam dininde “günah işlemiş olan, günahkar, suçlu, haddini aşan birey” anlamında kullanılır ve çoğulu da “mücrimin” kelimesidir. Kuran’da birkaç surede geçmekte olan bu sözcük İslam alimleri tarafından da kullanılmıştır.

Yine “crm” yani “cürüm” kökünden türemiştir. Cürüm ise “suç, kabahat, hata” anlamına gelir. Buradan hareketle “mücrim” de “kabahat işlemiş olan” anlamına gelmektedir. 
Kuran’da “mücrim” kelimesi bir ayette şöyle geçmektedir: “(Ey nimetleri inkar eden kafirler!) Az bir süre (ölünceye değin) dünyada, hayvanlar gibi yiyin, için, zevk edinin. şüphesiz ki siz mücrimlersiniz. (Mürselat suresi: 46)”

Mücrim kelimesinin tümce içinde kullanımı

1. Kötü söz edenler, birinin hakkına gasp edenler, haram lokma yiyenler dinimize göre mücrim kabul edilir.

2. Hapishaneye yeni bir mücrim getirmişler, cürümü nedir bilmiyoruz.

3. Mücrim gibi bir hali var, epeyce gergin, eli kolu durmuyor.

Mücrim kelimesinin İngilizcesi

1. culprit

2. perpetrator

3. felon

4. guilty

5. criminal

6. delinquent

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/mucrim