Mükerrir ne çağırmak?

Mükerrir kelimesi bir hukuk terimidir ve “ansızın pozitif kabahat işleyen, hüküm giydikten sonradan kısa süre içinde bir ya da ansızın pozitif suç işleyen, kabahat alışkını, bir suçu birden pozitif işleyen, suçta tekerrüre düşen” anlamlarına kazanç.

Bu durumda tekrar hükümleri uygulanır ve ceza ağırlaştırılır.
Mükerrir kelimesi Arapça “krr” yani “tekrar etme” kelimesinden türemiştir. Yinelenme kelimesi “tekrarlayan” anlamına gelir ve haliyle suçta nüksetme eden kimselere de “mükerrir suçlu” denmektedir. Türk Canice Kanunu’nda mükerrir suçlular için bambaşka bir madde bulunmaktadır ve bu duruma “mükerrirlere özgü infaz rejimi” denir.

İşlenen suçun tekerrür sayılması içinse emin şartlar vardır ve belirtilen bir zaman içerisinde pat diye fazla kabahat tamamlanmış olması gerekir. Bu durumda özel hükümler verilir ve denetimli serbestlik hakkı da azalır ya da ortadan kalkar.

Mükerrir kelimesinin cümle içinde kullanımı

1. Suçta nüksetme nedeniyle mükerrir olarak yargılandı.

2. Mükerrir olduğu için denetimli serbestlik hakkı artık kalmamıştı.

Yinelenme ne demek?

Tekerrür kelimesi Arapçadan dilimize girmiştir ve “tekrarlanma, yinelenme” anlamına gelmektedir. Kökeni “her yerde” kelimesidir. Cinayet hukukunda ise nüksetme kelimesi “failin belli bir süre içerisinde birdenbire pozitif kabahat işlemesi” anlamına kazanç ve bir suçta tekerrür görülmesi için belirli şartlar aranır.

Yinelenme hükümleri kanuna göre belirlenir ve tekrar olduğu durumda faile “mükerrir” denir, buna kadar alacağı cinayet ağırlaştırılabilir ve denetimli serbestlik hakkından mahrum kalınabilir.

Mükerrer ne seslenmek?

Mükerrer kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ve “tekrar edilmiş, yinelenmiş, tekrarlı, iki veya daha pozitif kez aynı üretilmiş” anlamlarına kazanç. 
Canice hukukunda ise “mükerrir kabahat” tabiri “belirli koşullar zarfında birdenbire pozitif suça karışma veya aynı suçu birdenbire pozitif kere işleme” anlamlarına kazanç. Suçta nüksetme kapsamına girer ve bu kavram Türk Cinayet Kanunu’nda belirtilmiştir.


Mükerrirlere özgü infaz rejimi ne çağrıda bulunmak?

5275 sayılı Suç Oluşturan ve Emniyet Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 108. maddesinde “Mükerrirlere Özgü İnfaz Rejimi” yer alır. Bu maddede yinelenme halinde işlenen suçtan dolayı hükümlü olunan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının dokuz yılının, müebbet hapis cezasının otuz üç yılının, süreli hapis cezasının iste dörte üçünün infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanmak mümkündür.
Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise tekrar nedeniyle şartla salıverme süresine eklenecek miktarın tekerrüre alınan cezasının en ağırdan fazla olamayacağı belirtilmektedir. Üçüncü fıkrada ikinci kez tekerrür halinde hükümlünün şartla salıvermeden faydalanamayacağı açıkça belirtilmiştir.

Mükerrir kelimesinin İngilizcesi

1. persistent violator

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/Mukerrir