Müşrik nedir?

Müşrik kelimesi dilimize Arapçadan gelmiş bir kelimedir ve “tanrıya şirk koşan, çoktanrıcı, tanrıya müşterek koşan” anlamlarına gelir, bir din terimidir. Şirk ise “tanrıya müşterek onaylama, benzeşen koşma” demektir.
Kelimenin kökeni esasen “tanrıya şirk koşma, iki taraflı etme” anlamına gelen Arapça “işrak” kelimesidir. Haliyle müşrik de işrak yapandır yani tanrının birliğini kabul etmeyen, tanrıdan diğer kavram, obje ya da kişiye tapan ve bu nesnelere tanrıya özgü özellikler yükleyen yani tanrıya karşılıklı koşan kimsedir.

Müşrikler tanrının varlığını red etmezler ancak ondan başka ilah olduğunu düşünürler ve bu ilahlara da taparlar. Bu ilahlar onların gözünde tanrıya eştir, denktir. Şirk koşmak küfür ile benzer kavrama gelmese de şirk koşmak bir tür küfür olarak makul, dolayısıyla müşrikler bununla birlikte kafirdir.

Müşriklere örnek vermek gerekirse Mecusilik verilebilir, zira Mecusiler iki tanrıya taparlar. Onların inandığı iki kavram vardır; Yezdan onlar için iyilikleri yaratır, Ehrimen ise kötülükleri yaratır. Bu da şirk koşmak olduğundan Mecusiler müşriktir diyebiliriz. Aynı şekilde putperestler de müşriktir.

Müşrik kavramı Kuran’da da geçer: “De ki: "O, gökleri ve yeri yaratırken ve O, (her zaman) besleyen (hiç) beslenmezken, ben Allah'tan başkasını mı veli edineceğim?" De ki: "Bana sahiden Müslüman olanların ilki olmam emredildi ve: Sakın müşriklerden olma." (denildi.) (En'am Suresi, 14)”

Müşrik kelimesinin sözlük anlamı

1. Tanrı'ya iki taraflı koşan.

Müşrik kelimesinin tümce içinde kullanımı

1. Müşrik olduğunu saklamıyordu, bu yüzden toplum göre dışlanmıştı.

2. Putperestlik kişiyi müşrik kılar.

Müşrik kelimesinin İngilizcesi

1. polytheist

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/Müşrik