Riyakarlık nedir?

Riyakarlık “iki yüzlülük, özü sözü bir olmamak, dediği diğer düşündüğü diğer edinmek, sahte meslek yerine getirmek, mürailik, içi dışı başka olmak” anlamlarına gelir. Riyakar kelimesi “riya eden” demektir. 
Riya dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir ve ikiyüzlülük anlamına kazanç, “kar” eki ise “bir işi yapan, eden” anlamlarına kazanç.

İkiyüzlülük ve mürailik riyakarlığın benzeşen anlamlılarıdır. Riyakarlık, sahip olmadığı bir duygu, zihin, özellik vb. şeyleri kendinde varmış gibi bakış, olmayan bir şeyi varmış gibi davranma, içi dışı birbirini tutmama halidir.

Riyakar şahısların söyledikleri ile düşündükleri veya yaptıkları birbirini tutmaz. Yüze gülüp arkadan meslek çeviren kişilere riyakar kişiler denir. Kısaca kalpazan, yalanlarla insanları kandıran kişilere riyakar insan denir.

Riyakarlık kelimesinin sözlük anlamı

1. İkiyüzlülük
2.  İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, mürailik

Riyakarlık kelimesinin tümce içinde kullanımı

1. Riyakarlık her yerini sarmış, artık yalan söylemeden ve insanları kandırmadan duramıyor.
2. Bu yaptığın düpedüz riyakarlık, ona gülüp ardındaki meslek çeviremezsin!

İslam’da riyakarlık

Riyakarlık İslam’da da yeri olan bir terimdir ve çoğunlukla “bir iyiliği Allah’ın rızası için değil de gösteriş etmek için, başkalarının beğenisini biriktirmek için yapma” anlamında kullanılır. Böyle kişilere İslam dininde mürai veya riyakar denir.

Riya İslam dininde son derece kötü kabul edilen bir durumdur zira insanların beğenisini galip gelmek, kendi çıkarları için dini ve başkalarının manevi değerlerini göstermek günahtır. Bu davranışlar ahlaksızlık olarak kabul edilir.

bununla birlikte insanları kandırmak, kandırma yerine getirmek, içi dışı bir olmamak da dinen riyakarlık olarak görülür ve Hz. Muhammed tarafından riya konusunda şöyle buyrulmuştur: "Belirlenmiş ki, sizin için en fazla korktuğum şey, küçük şirk, yani riyadır." (Tirmizi, Sınır, 24)

Keza Kuran’da El-Baraka suresinde riya için şöyle buyrulmuştur: “Ey iman edenler, sadakalarınızı, malını insanlara gösteriş için harcayan, Allah’a ve öbür dünya gününe inanmayan bir kimse gibi başa kakmak ve incitmek suretiyle heder etmeyin. Çünkü onun hali üstünde bir toprak bulunup ta kendine şiddetli bir yağmur isabet eden ve bu suretle kendisini kaskatı bir taş halinde bırakmış olan kaypak bir kayanın hali gibidir. Onlar işledikleri hiçbir şeyde muktedir olmazlar. Allah kafirler güruhuna hidayet etmez.”

Riyakarlık kelimesinin İngilizcesi

1. hypocrisy

2. humbug

3. lip service

4. cant

5. double-dealing

6. dissimulation

7. duplicity

8. two-facedness

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/Riyakarlık