MERSİN'de, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu (SİROMA), çerçevesinde Roman Festivali düzenlendi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen festival Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapıldı. Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam'ın katıldığı festivale vatandaşlarda yoğun ilgi gösteri. Roman kadınlar tarafından yapılan el işlerininde sergilendiği festivale geleneksel kıyafetleriyle katılan genç kızlar, çalan her parçada dans ederek renkli görüntüler oluşturdu.

12 ilde hayata geçirilen projesinin anlamlı olduğunu ifade eden, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Daylam, "Romanların eğitimi, istihdamı, barınması ve sağlığı ile ilgili çok önemli bir proje. Mersin Üniversitesi ile ortak yaptığımız bir saha çalışması var. Yaptığımız araştırmanın raporuna göre, Romanların işsizlik, eğitim oranı çok düşük. Bu tablo çok acı. Bu proje ile ortaya çıkan sorunların devletimizin desteğiyle çözmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan oyun ekibi ise, izleyenlerden tam not aldı. Protokol üyeleri ve Roman vatandaşlar daha sonra denize karanfil attı.