Simultane ne seslenmek?

Simultane kelimesi dilimize Fransızcadan girmiştir ve “eş zamanlı, hemencecik, aynı anda yapılan, benzer anda gerçekleşen, aynı anda olan, uyuşan” anlamlarına gelen bir sıfattır. İki işin aynı anda yapıldığını, aynı anda başlayıp bittiğini anlatır.

Genelde tercüme ile ilgili bir terimdir. eş zamanlı yapılan sözlü çevirilere “simültane çeviri” denmektedir. 
Kelimenin kökeni Latince “bir, beraber” anlamlarına gelen “simul” kelimesidir. Türkçede birebir karşılığı “aynı zamanlı” olarak geçer. Türk Dil Kurumu’na kadar dürüst yazımı “simultane” olarak kabul edilse de bu kelimeyi “simültane” biçiminde kullananlar da vardır.

Simultane kelimesinin sözlük anlamı

1. Anında, eş zamanlı.

Simultane kelimesinin tümce içinde kullanımı

1. Birkaç farkı şehirde simultane olarak bombalar patlamıştı. 
2. Simultane biçimde çalışıyorlar ve aynı anda ara verme veriyorlardı.
3. Simultane çeviri olabilmek için iki takvim bir yüksek lisans eğitimi almış.

Simultane çeviri nedir?

Simultane tercüme, aynı zamanlı çeviridir ve oldukça kuvvet bir çeviri türüdür. Genel Olarak konferanslarda icra edilir. Simultane çeviride tercüman, konuşan kişinin söylediklerini birkaç saniye ara ile, hemencecik çevirir ve telaffuz eder.

Konferanslarda simultane çevirmenler genelde ses geçirmeyen bir kabinde oturur ve aynı zamanlı olarak konuşmacının söylediklerini dinler ve çevirir, konuşmacıyı kulaklık ile dinler. Simultane çeviriye konferans çevirmenliği de denir.

Bu çeviri türü genelde uluslararası takvim toplantılar, konferanslar gibi yüksek seviye toplantılarda kullanılır. Siyasette, medyada, ticarette simultane çeviri çoğunlukla kullanılan bir yöntemdir. Epeyce yetenek gerektiren bir iştir ve tercüme alanında büyük tecrübe kazanmış elde etmek gerekir. Simultane tercüme için özel ekipmanlar ve titiz planlama gerekir.

Simultane kelimesinin İngilizcesi

1. simultaneous

Kaynak: www.nedir.com URL: https://www.nedir.com/simultane