Sabahleyin Gazetesi'nden Hayrettin Şaşmaz'ın haberine tarafından tek çekim yapılan kredi kartlarında, tüketiciden 'kurul' adı altında keza bir vergi isteniyor. BDDK göre yapılan düzenlemeye kadar; bu şart 'suç teşkil ediyor. Son olarak bir tüketici telefon faturasını öderken 1 lira 5 kuruşluk "kurul' ile karşılaşınca konu Yargıtay'a kadar çıktı.

Tüketici Başvuru Formu Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, alınan ücrete 'deli dumrul vergisi' diyerek gönderme yaptı. Konunun Yargıtay'a değin çıkmaması gerektiğini açıklayan Ağaoğlu, "Yargıtay da içten kararı verdi" dedi.

Kredi kartıyla cep telefonu faturasını tek çekim ödeyen bir kişiden 1.05 lira bedel 'komisyon' bedeli kesildi. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. Maddesi'nde yer alan BDDK'nin belirlediği kıymetli maden, hisse senedi, tanıdık olmayan para gibi fiyatı hemen olan değişen ürünlerin satışında kredi kartıyla tek çekim ödemelerde komisyon alınmasının yasaklandığı maddesine aykırı bir koşul olunca da durum yargıya taşındı.

Ataşehir İlçe Alıcı Hakem Heyeti tarafı konuyu işledi ve alıcı haklı görüldü. Mahkemenin de tüketiciyi haklı görerek verdiği karara, dosya Yargıtay'a 'olağandışı yollarla' taşınarak itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Yargıtay, mahkeme ile benzer tarafta bulunarak onama yoluna gitti.

YARGITAY MEŞGUL EDİLDİ

Durumu değerlendiren Alıcı Kullanım Merkezi Onursal Başkanı Kültürlü Ağaoğlu, alınan vergi değerini 'deli dumrul vergisi' olarak nitelendirdi. Dava sürecine ilişkin de konuşan Ağaoğlu, "1,05 liralık dava için Yargıtay meşgul edildi. Banka avukatları Dimyat'a pirince bu vesileyle de evdeki bulgurdan oldular" dedi.

Ağaoğlu, "Tüketiciden hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamaz" diyerek kanuna muhabere etti.

"BDDK VE TCMB'NİN BELİRLEMEDİĞİ HİÇBİR ÖDENTI YANSITILAMAZ"

Düzenlemeye ilişkin detayları bilgileri de veren Ağaoğlu, "28 Mayıs 2004'te yürürlüğe giren yeni Alıcı Kanunu bankaların mali tüketicilere yansıtabileceği ödenti kalemlerinde BDDK'ın belirlediği ücretlerin alınabileceğine dair bir düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz sene bu düzenleme değişiklik yapılarak BDDK'ın yetkisi Merkez Bankası'na verildi. BDDK'ın görevli olduğu sürede belirlemediği veya Merkez Bankası'nın belirlemediği hiçbir vergi yansıtılamaz" diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/1-tllik-komisyon-yargitaya-kadar-cikti-haberi-538578