Lafçı Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre caddelerde ulusal piyango dolaşıcı bayii bulmak olanaksızlaştı. Bunun sebebi corona değil, primleri yarıya düşürülen dolaşıcı bayilerin kazançlarının artık yol parasını dahi karşılamaması. Prim tırpanı sebebiyle dolaşıcı bayiler İtalyan Sisal-Kısmet Demirören Ortak Teşebbüs Grubu ile kontrat imza atmayı yalanlıyor. Türkiye genelinde portatif ulusal piyango satışı yapan 15 bin dolaşıcı bayiden yalnızca bini Kısmet-Sisal ile kontrat imza attı.

PRİME TIRPAN

Ağustos 2019 tarihinde 10 seneliğine Ulusal Piyango'nun işletim hakkını alan grup, bayilerin net yüzde 9.7 olan komitesini yarıya düşürdü. Gidişattan, corona salgını sebebiyle işleri zati eksilen portatif Ulusal Piyango satıcıları çok bariz biçimde etkilendi.

Alınan bilgiye göre primlere yapılan bu tırpan sonrası bir dolaşıcı bayinin minimum fiyat elde edebilmesi için ayda 100 bin TL'lik bilet satması gerekiyor. Bayiler, bu sayıya erişmenin corona evvelinde dahi çok güç olduğunu, artık ihtimalsizleştiğini belirtti.

CORONADAN FENA

Ulusal Piyango dolaşıcı bayileri ağırlıklı olarak ikinci kazanca lüzum dinleyen emeklilerden, manililerden ve konut bayanlarından oluşuyor. Portatif bayiler kurulun yüzde 9.7'den yüzde 4.5'e gerilemesinin kazançlarını coronavirüsten dahi daha fazla etkilediğini belirtti.

İHALEDE FİYATI DÜŞÜRDÜ, BAYİ PAYINDAN KESTİ

Ulusal Piyango İdaresi'nin lisans hakkı; Piyango, Hemen-Kazan, Rakamsal Loto, Kısmet Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile eş kısmet oyunlarına ait lisans tertip etme hakkı 49 sene zamanla Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti.

Türkiye Varlık Fonu'nun açtığı ihale neticesinde Ağustos ayından itibaren 10 sene süresince Ulusal Piyango, Demirören ve İtalyan ortağının Sisal-Kısmet Ortak Teşebbüsü tarafından işletilecek. Sisal-Kısmet ihalede Ulusal Piyango'da önerisini yüzde 9.5 hisseye kadar düşürdüğü için, devir hakkını aldıktan sonra bayilerin hissesini yarıya düşürme yoluna gitti.

37 milyon yılbaşı biletini kim satacak?

Portatif bayiler Kısmet-Sisal ile dayatılan koşullarda kontrat imza atmaktan sakınırken, senenin en çok Ulusal Piyango bileti satılan ayı olan aralık da yanaşıyor. Bayiler, “Yılbaşı biletlerinin yüzde 80'ini portatif bayiler satar. Geçen sene bir hayli market bu işe girdi ama biletler ellerinde kaldı. Peki bu yılbaşı 37 milyon bileti kim satacak?” diye sordu.

Kaynak: www.sacitaslan.com