Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine kadar “İstanbul Üniversitesi Hasdal Yerleşkesi 1. But Hastane Binası İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi” için Halk İhale Kanunu'nun başlıca olarak kabul ettiği rekabetçi, transparan “Açık” usül tercih edilmedi.

İhale, kanunun doğaüstü ve evvelden öngörülemeyen haller için istisna olarak belirlediği “Pazarlık” usulünü düzenleyen 21b maddesine dayandırıldı. 24 Ağustos'ta gerçekleştirilen ihaleye, 6 şirket, duyuru ilanı yayınlanmadan, kamuoyundan habersiz özel olarak misafir etme edildi.

Takriben maliyeti 2 milyar 51 milyon TL olarak belirlenen ihale, 1 milyar 920 milyon TL'ye Kolin İnşaat'a verildi. 11 Eylül'de imzalanan sözleşmeye kadar inşaatın 990 günde bitirilmesi öngörüldü. Buna göre inşaatın 7 Haziran 2023 günü bitirileceği kaydedildi.

DÜNYADA EN FAZLA KAMU İHALESİ ALAN 5'İNCİ ŞİRKET

Kolin İnşaat, Limak, Cengiz, Kalyon ve MNG ile birlikte AKP iktidarı döneminde aldığı yüzlerce milyarlık millet projeleriyle uyarı çekiyor. Dünya Bankası'nın “Altyapı Yatırımlarına Özel Sektör Katılımı Bilgi Tabanı”nda 1990-2020 yılları arasında en fazla ihale alan şirketler listesinde Türkiye’den 5 şirket ilk 10’da yer alıyor. Limak, dünyada en fazla altyapı yatırımı ihalesi alan 2’nci şirket olurken, Cengiz 4, Kolin 5, Kalyon 6 ve MNG 7’nci sırada bulunuyor.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Projeyle ilgili ilk işaretleri Cumhurbaşkanı Erdoğan 2018 yılında vermişti. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çoğu binasın zelzele riski nedeniyle yıkılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, İstanbul Üniversitesi'ne Hasdal'da yaklaşık 700-800 dönüm bir arazi görev ettiklerini belirterek, “Orada İstanbul Üniversitesi'nin asli kampüsü ya da külliyesi olacak” demişti.

Öğretim üyeleri, Çapa Tıp Fakültesi'nin şehrin içindeki mevcut yerleşkesinden Hasdal'a taşınmasına tepki gösteriyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com