Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine kadar Cumhurbaşkanlığı sisteminin üçüncü bütçesi olacak 2021 yılı bütçe önerge TBMM'de AKP ve MHP'nin yetişkinlik oylarıyla kabul edildi. Yoksulluktan elektrik faturalarına yüklenen temsil gösteri giderlerine kadar birçok güncel konuda sert tartışmalara sahne olan bütçe görüşmeleri 12 günlük maratonun ardından tamamlandı.

Cumhurbaşkanının onayı sonrası 1 Ocak 2021'de uygulamaya girecek bütçeyle hükümete önümüzdeki sene için toplam 1 trilyon 328 milyar lira masraf yetkisi verildi. Bu harcamalara karşılık hükümet sene içinde vatandaşlardan toplayacağı vergi ve cezalar ilk olarak elde etmek üzere 1 trilyon 82 milyar lira gelir elde etmeyi öngörüyor.

UMUT BORÇLANMADA

2021 yılında bütçe 246 milyar 225 milyon lira açık verecek ve çeyrek katrilyonu aşan bu açık Define tarafından yapılacak iç ve dış net borçlanmayla karşılanacak. Hükümet, bütçeden aldığı yetkiyle açığın finansmanı haricen mümkün kaynak ihtiyaçlarını karşılamak için devleti ilave 246 milyar lira daha borçlandırabilecek. Bu Nedenle önümüzdeki yıl hükümet toplamda 271 milyar liralık borçlanma yapılabilecek.

Merkez Bankası'ndan 40 milyar lira gelecek

Meclis'te kabul edilen bütçe, önümüzdeki sene vatandaşın üzerine adeta cinayet yağacağını da muhabere ediyor. Hükümet bilhassa trafik cezalarından 2021'de rekor düzeyde, 6 milyar 23 milyon lira para toplamayı hedefliyor. Sene içinde toplanması hedeflenen 19 milyar 206 milyon liralık cezanın 7.6 milyarını ise aidat cezaları oluşturacak. Merkez Bankası kaynakları gelecek yıl da bütçe açıklarına kayda değer bir yama görevi görecek. Merkez'den bütçeye 40 milyar lira para gelmesi bekleniyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com