Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis'e sunulan 2021 seneyi yasa önerisinden yurttaşa yüklü ölçülerde ceza ve aidat çıktı. Öneriye göre, önümüzdeki sene başta trafik cezaları olmak üzere yurttaşa kesilecek cezalarda mucizevi çoğalışlar yaşanacak. Son yarıyılda şaibe iddialarıyla gündeme gelen kısmet oyunlarından devletin kasasına girecek paranın da yüzde 29'a yakın bir oranda çoğalarak 4 milyar 81 milyon liraya erişmesi bekleniyor.

REKOR TRAFİK CEZASI

Yasa önerisine göre devlet, önümüzdeki sene 82 milyon yurttaştan toplam 19 milyar 206 milyon lira ceza toplamayı kastediyor. Kesilen bu cezaların 6 milyar 23 milyon lirası trafik polisleri, fahri müfettişler ve kameralar üzerinden kesilen trafik ceza fişleriyle bir araya gelecek. Bu senenin sonuna kadar tahsil edilecek trafik cezası hasılatının da 4 milyar 708 milyon lirayı bulması bekleniyor. Devlet bunun dışında karayollarında yük ve yolcu taşıma kaidelerini ihlal edenlere de 128 milyon liranın üzerinde para cezası kesmeyi öngörüyor.

Trafik cezalarının dışında önümüzdeki sene yurttaşa 7.6 milyar lira aidat cezası, 619 milyon lira yargı cezası, 28 milyon lira etrafla alakalı ceza, 5 milyar liraya yakın da öbür alanlarda yönetimsel ve para cezası uygulanacak.

YENİ JENERASYON ÖDENTİLER

Bütçe kazanç hipotezlerine, hükümetin son yarıyılda yasalaştırıp uygulamaya başladığı yeni jenerasyon ödentiler de ilave edildi. Tahsilatı ilk kere önümüzdeki sene reelleşecek olan Kıymetli Ev Aidatsi'nden devletin kasasına 350 milyon lira para girmesi bekleniyor. Aynı biçimde Konaklama Aidatsi'nden de bütçeye 2021'de 1 milyar lira geleceğine ait varsayım konuldu.

2022'YE ERTELENEBİLİR

Ancak Meclis'teki torba kanunda bu aidatın 2022 senesine ertelenmesine ait madde konuldu. Bu maddenin kanunlaşması halinde bütçe 1 milyar liralık dev kaynaktan yoksun kalacak ve sarih çoğalacak. Dijital Hizmet Aidatsi'nden de bu senenin sonuna kadar 900 milyon lira para bir araya geleceği, önümüzdeki sene ise hasılatın 1 milyar 425 milyon liraya çıkacağı hesap edildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN 40 MİLYAR BEKLENİYOR

Merkez Bankası kaynakları gelecek sene de bütçe sarihlerine ehemmiyetli bir yama misyonu görecek. Bu sene 46.3 milyar lira kaynak beklenen Merkez Bankası kârı, önlem akçesi ve KİT kazançlarından oluşan Hazine portföy kazançlarından gelecek senenin bütçesine 42 milyar 260 milyon lira aktarılması bekleniyor. Bu paranın 40 milyar lirasının Merkez Bankası'ndan geleceği hesap edildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com