Akşam Gazetesi'nden Yasemin İlan'ın röportajı...

90'lı yıllara damga vuran bir isimsiniz fakat uzun süredir müzik piyasasında yoktunuz? Neler yaptınız?

Doksanlar paha biçilmez zamanlardı. Müziğin ve müzisyenlerin, insanların hayatında manâlı bir yeri vardı. O günleri çok özlüyorum. Üretim konusunda ara verdiğim dönemlerim olsa da müzikten asla kopmadım. Bir sanatçının müzik yapmak için ya üretmesi ya da tarzına uygun şarkılara ulaşabilmesi lazım. Müzik sektörünün uzun süredir içinde olduğu kriz üretim firmalarını da etkilediği için öyle çok sanatçıya sınırlı bütçeler yüzünden yatırım yapılamadı. acilen 23 yaşında olan kızımın her yaşında, her hemencecik yanında oldum. Anneliğimi doyasıya yaşadım. Ve yeni bir şarkıyla, heyecanla sevenlerime merhaba diyorum. Sanıyorum artık albüm yerine eski yıllarda olduğu gibi şarkılarımızı, sevenlerimizle single olarak paylaşacağız.

Müzik kariyerine eşiniz için nokta koyduğunuz söyleniyordu, gerçekte de öyle mi? Eski eşiniz istemediği için mi müzikten uzakta kaldınız?

Evlendiğimde müziği bırakmadım ben gerçekte. Öncelikle bu konuya açık sözlülük getirmek isterim. Evliyken üç tane albüm yaptım. Aile hayatı ve müzik bir arada devam etti. Kızımla daha artı ilgilenmek, hayatın başka yönleriyle daha pozitif ilgilenmek derken müziğe gerekli zamanı ayıramadım. Fiilen yalnızca aileme daha artı süre ayırdığım için müzikal anlamda tatmin edici üretim yapamadım. Lakin bu bir aşk ve hiçbir süre bitmez. Derhal ve baştan daima müzik diyorum.

Asya Bayan, geçtiğimiz hafta 23 yıllık evliliğinizi bitirdiniz. Neler hissediyorsunuz?

Bazen bitmesi gerekiyor ve bitiyor. 23 yıllık evliliğim bitti evet. Her iki taraf için de olması gereken bir ayrılığa ‘evet’ dedik. Cümbür Cemaat için iyilikler diliyorum.

Single’ın çıkışı boşanma davasının bitişiyle aynı günlere eşit geliyor, bu single bir nevi baş kaldırış ya da baştan doğuş mu?

Bu single bir başkaldırış veya hayata merhaba yok. Uzun zamandır bir single’ın hazırlıklarına başlamıştım. Unutup Gitti şarkısı da üstünde çalıştığım şarkılardan biriydi. Müzik herkes için bir çare biçimi. Müzik hayatımın şimdi başrolü. Bu dönemde böyle bir şarkı bana da iyi geldi.

AŞKA KÜSMEDİM

Aşk sizce var mı? İleride Asya Bayan'ı her yerde düğün masasında görür müyüz?

Aşk kesinlikle var, defalarca var. Aşk şarkıları söyleyen bir kadına bu soru sorulduğunda diğer ne cevap olabilir değil mi? Aşk bazen karşısında cinse, ara sıra doğaya, bazen çocuğunuza, bazen hayata duyulan bir duygu. Hayat bir aşk… Ve aşk da defalarca var.

Asya Hanım müzik dışarıda neler yapmaktan hoşlanır? Zamanını nasıl geçirir?

Meraklı bir üretim var, yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. İlgilendiğim alanlar birbirinden ayrı. Yağlı boya resim çalışırım. Birkaç atölyede ayrı teknikler öğrendim. Briç dersleri aldım. Tarih severim. Özellikle dünya savaşları üzerine kitaplar okur filmler, diziler, belgeseller izlerim. Haftanın üç günü pilates ve yürüyüşe ayırıyorum. Pandemi nedeniyle daha çok yürüyüş yapmaya başladım. Bir dönem heykel de çalıştım fakat uzun sürmedi. O konuda yeteneğim ve sabrımın olmadığına karar verip bıraktım. Seyahatlerim de genelde doğası ya da tarihi dokusu olan müze ve sanat galerileriyle insanlarda iz bırakan şehir halkı ya da ülkelere oluyor. Müzeler galeriler nefes aldığım ve ruhen kendimi iyi hissettiğim yerler… Konya’ya Mevlana’yı anma etkinlikleri için gittiğimde, insanlığın aşina birincil yerleşim yeri olan Çatalhöyük’ü gördüğümde gözyaşlarımı tutamamıştım. Hakiki hikayeler, yaşanmışlıklar ve geçmiş beni çok etkiliyor. Tarihe ve eski olan her şeye zaafım var.

RUHSUZ ŞARKILARI DUYDUKÇA CANIM SIKILIYOR

Siz yokken sektörde nasıl şansın dönmesi olmuş, müzik sektörünün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dijital ortam tüm sektörleri etkiledi. Beklentiler değişti. Dijital mecralar sesini duyurmak isteyen pek fazla insan için yeni kapılar da araladı. Kitlelere sesini, müziğini veya sanatın herhangi bir dalındaki hünerini zahmetsizce ulaştırabiliyorlar. Rekabet güzeldir ama gözlemlediğim kadarıyla müzik ve sanatın o kadar fazla dalında aşırılıklar ve bu hızlı olma kaliteyi düşürdü. Ruhsuz ve hikayesi olmayan şarkılar duyuyorum canım çok sıkılıyor. Para insanları kendilerine uygun olmayan işleri yapmaya zorladı. Herkesin her konuya el atması da çok tatsız. Olumlu yanı, iyi müzik yapan insanların sosyal mecralar sayesinde seslerini duyurabiliyor olması. Dinleyiciyi etkileyen ve heyecanlandıran şarkılar çok eksik ne yazık oysa. Lakin eksik sayıda da olsa özenerek yapılan işleri görüyor ve mutlu oluyorum.

KADINLAR İÇİN VAKIF DÜZENLEMEK İSTİYORUM

Gelecek için hayalleriniz var mı?

Uzun yıllardır kadınları destekleyecek bir vakıf kurma hayalim vardı. ‘’Vardı’’ diyorum çünkü bu hayali gerçekleştirmek için dinç bir ekonomiye ihtiyaç var. Bugünkü şartlarda ne eyvah ki gerçeğe dönüşmesi imkansız. Kadınlara, çocuklara ve hayvanlara karşın kuvvet ve tacizlerin artması fazla can sıkıcı. Bu konularla ilgili pek fazla egzersiz olduğu halde şiddetin gündemden düşmemesi vesvese verici. Bu konunun haricen doğanın katledilmesi su ve yarı enerjilerin hoyratça tüketilmesi, gelecek nesillere verdiğimiz en büyük zararlardan sadece birkaçı. Eğitimcilere ciddi görevler düşüyor. Umudumu kaybetmiş değilim. Sevgiye ve sağduyuya ihtiyacımız var.

Sosyal medyayla aranız nasıl? Sosyal medyayı etkin kullanan isimlerin şöhretini bu şekilde artırdığı ya da koruduğu düşünülüyor sizce de pek mi?

İşim gereği sosyal medyayı kullanıyorum. Sevenlerimle daha yakın bir bono kurabiliyorum böylece. Yeni dünya böyle, dışında kalmak muhtemel değil. Ayrı bir mesleğim olsaydı kullanmazdım. Ayrıca sıkıcı hem de zamanımın manâlı bir kısmını alıyor.

Pazartesi günü yeni bir şarkıyı sevenlerinizle buluşturacaksınız. Şarkının hikayesi nedir? Nasıl bir şarkıyla sevenlerinizle hasret gidereceksiniz? Tarzınız tekrar benzer mı? Yoksa geçen vakit içerisinde Asya Hanım'ın da müzik anlayışı değişti mi?

Ümit Sayın’a ait bir şarkı. Bu tür şarkılara arzu var. İnsanlar hala 90’larda üretilen şarkıları dinliyorlar. Çünkü çoğu, ayrıca melodi ayrıca de sözler yönünden çok etkileyici ve yaşanmışlıkların sonucunda çıkan eserler. bir zamanlar vokalisti olduğum, ardından albümlerimin prodüktörü olan Nilüfer’le çok uzun senelerdir süren ve her yıl güçlenen bir dostluğumuz var. Ümit Sayın, çok kaliteli şarkılar yapan ve çizgisini bozmayan mükemmel bir müzik adamı. Vokal koçumdur aynı zamanda ve o işte de çok başarılıdır. Desteği ve dostluğu için ne değin teşekkür etsem azdır. Ümit Sayın, şarkıyı Nilüfer’e dinlettiğinde ‘’Tam Asya’nın sesine yerinde olağanüstü bir şarkı’’ demiş. Tarzıma yerinde, kaliteli, severek okuduğum bir şarkı oldu gerçekten de. Ümit arkadaşım sağ olsun benim sesimde şarkının yaşam bulduğunu söyledi. Stüdyo resim ve klip aşamasına değin değerli büyüğüm can ablam Nilüfer her zaman yanımdaydı, onun hakkını ödeyemem. Desteği için ne değin teşekkür etsem azdır. Kendi çizgimde şarkılarla yola devam edeceğim. Müziğe hepimizin ihtiyacı var. Müziksiz hayatın tadı tuzu değil.

ARTIK BANA SİTEM ETMEYİN

Peki pandemi dönemi size nasıl etkiledi?

Bugüne kadar tarih kitaplarında okuduğumuz ‘’Ne kuvvet günlermiş’’ dediğimiz dönemlerin benzerini yaşıyoruz. Bir anlama biz de yeni tarihe şahitlik ediyoruz. Aşı ve yarı tedaviler için umutla bekliyorum. Bu dönemde single çalışmam dışında iki kardeş kedi sahiplendim. Evimde onlarla süre geçiriyorum. Bir canlıyı sahiplenmek için satın alınmasını anlamıyorum. Sokaklar ve barınaklarda sıcak bir yuva ve sevgi bekleyen binlerce canlı var. Vicdanlara sesleniyorum lütfen satın almayın sahiplenin.

Senelerdir sesinize hasret kalan sevenlerinize bir mesajınız var mı?

Verdiğim uzun aralara sitem eden sevenlerime artık hep beraberiz aramak istiyorum. Allah bana ve sesime sıhhat verdiği sürece üretmeye ve şarkı söylemeye devam. Bu kuvvet günler de geçecek kesinlikle. Yeniden canlı konserler ve benim favorim olan ufak dinletilerde birlikte olacağız.  

Kaynak: www.sacitaslan.com