Sözcü Gazetesi'nden Açlık Ermiş Beyhan'ın haberine göre Corona virüs karantinası ile iş dünyası evlere taşınırken, çalışanlar anksiyete, gerginlik ve yalnızlıkla boğuşuyor. Ipsos ve Dünya Hesaplı Forumu (WEF), 28 ülkeyi kapsayan bir araştırma ile pandeminin meslek hayatına etkisini ortaya koydu. Aralık sonunda tamamlanan araştırma, global olarak çalışanların yüzde 56'sının meslek güvenliğinden üzüntü ettiğini, yüzde 55'inin ise başkalaşım sebebiyle stres yaşadığını ortaya çıkardı. Var olan işten tümdengelim yasağına karşın Türkiye iş güvenliği endişesinde yüzde 70 ile ilk 5 ülkeden biri oldu. Çalışanların işini kaybetme korkusu yaşadığı ülkeler sırasıyla Malezya (%74), Suudi Arabistan (%73), Güney Kore (%73), Arjantin (%70) ve Türkiye (%70).

VERİMLİLİK AZALDI

Araştırma 20 Kasım ile 4 Aralık tarihleri arasında 28 ülkede 13 bin çalışan üstünde yapıldı. Araştırmanın yapıldığı dönemde katılımcıların yüzde 52'si evden çalışıyor durumdaydı. Araştırma sonuçları çalışanların yüzde 46'sının verimliliğinin azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Türkiye'deki çalışanların ise yüzde 63'ü pandemide verimliliğinin azaldığını belirtti. Türkiye bu oranla Malezya'dan sonra en atıl hisseden ülke oldu.

İZOLE HİSSEDİYORUZ

Araştırmada çalışanların az kalsın yarısı (%49) evde çalışırken yalnız ve izole edilmiş hissettiğini belirtti. Bu kriterde de ilk 5'te olan Türkiye'de ise bu oran yüzde 75 olarak ortaya kondu. Türkiye'de çalışanlar konut ve meslek dengesini kurmakta tüm dünyadan daha pozitif sorun yaşıyor. “Ev ve iş dengesi kurmakta zorlanıyorum” diyenlerin oranı globalde yüzde 50 iken, yeniden zirvede bulunan Türkiye'de katılımcıların yüzde 68'i bu noktada zorlandığını belirtti.

Kaynak: www.sacitaslan.com