46 Yok Olan dizisinde canlandırdığı Ceyla karakteri ile büyük beğeni kazanan Melis Birkan gündemdeki oyunculardan biri durumuna gelir iken, güzel oyuncunun yaşamı izleyiciler doğrulusunda merak ediliyor.

30 Kasım 1983 tarihinde Ankara'da tabiatn Birkan, ilkokula bağladığı sene babasının işi nedeniyle ailesiyle İstanbul'a taşındı. Altı yaşında dansa olan ilgisi üstüne ilköğretim ve lise senelerinde Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda bale dersleri almıştır. Lisans eğitimini de tekrar bu üniversitede alan

Melis Birkan, bir yandan çalışarak bir yandan çağdaş dans eğitimini tamamlamıştır.
Dans gösterisi amacıyla katıldığı bir çağrıda sonradan kendi menejeliğini de yapacak olan Özlem Durak doğrulusunda makyajsız durumuyla farkedilir. Melis'e kartını verirak kendini aramasını ifade eden Özlem Durak, oyunculuk uygulamak istemeyen Melis Birkan'ı ikna etmek amacıyla fazla zaman uğraşır. Yaklaşık bir buçuk senelik görüşmelerin sonrası Birkan'ın, ilk televizyon tecrübesini "Tarz-ı Yaşam" isimli uygulaması verirak başlar.

2005 senesinde Kanaltürk ekranlarında yayınlanan Tarz-ı Yaşam isimli life style uygulamanını tanıttıktan sonra tekrar aynı sene Çapkın dizisinde oyuncu olarak rol aldı. Ardından2006 senesinde Serdar Akar'ın yönetmenliğini yaptığı Barda filminde oynadı. Aynı sene Kartal Tibet'in yönetmekte olduğu Amerikalılar Karadeniz'de filminde oynadı. Film serüvensından sonra iki sene yayınlanan Köprü isimli dizide rol alan Melis Birkan, bu endeksin arasında Çağan Nehir'ın Ulak filminde yer aldı.

2008 senesinde tekrar Çağan Nehir filmi olan Issız Adam filminde Cemal Hünal ile başrolü paylaşan Melis Birkan bundan sonra bütün Türkiye'nin iyice tanıdığı, sevdiği ve alıştığı bir yüz durumuna geldi. Issız Adam filminde sergilediği performans ile 2009 senesinde 14. Sadri Alışık Ödül Töreninde en iyi kadın oyuncu mükafatını kazandı. 
Bu kafayarılı olmasının sonrası çok sevilen yapımlarda sıkça gördüğümüz Birkan, Bu Kalp Seni Unutur mu?,  Adını Sen Koy, Deli Saraylı, İşler Güçler, Leyla ile Mecnun, Saklı Kalan yapımlarında yer aldı.