Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema iş teşkilatlarının temsilcilerinden oluşan Seçici Heyet, 93’namcı Yüksekokul Mükâfatları Oscar için ‘En İyi Beynelmilel Film’ dalında Türkiye adayını tanımladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema iş teşkilatlarının temsilcilerinden oluşan Seçici Heyet, 93’namcı Yüksekokul Mükâfatları Oscar için ‘En İyi Beynelmilel Film’ dalında Türkiye adayını tanımladı.16 şahıstan oluşan Seçici Heyet, müracaat eten 23 film arasından ‘7. Koğuştaki Mucize’yi seçim etti.2019’da gişe rekoru kıran proje, Güney Kore üretimi ‘Miracle in Cell No 7’ın uyarlaması...

28 haftada 5 milyon 361 bin 450 bireyin izlediği, Neymar’dan Ronaldo’ya kadar bir hayli şöhretlinin hoşlandığı ‘7. Koğuştaki Mucize’, imalcisinden rejisörüne, senaryocusundan oyuncularına, mekanlarından kostümüne kadar her şeyiyle yerli, ama menşei Güney Kore...

O sebeple itirazlar geldi Seçici Heyet’un kararına. Onlardan biri de rejisör Ömer Faruk Sorak’tı: “11 yabancıyla Avrupa’da zafer kovalayan Türk futbolu, beş yabancıyla şampiyon olunca böbürlenen Türk basketbolu, Kore dizilerini devşirip reyting alınca ilerlediğini varsayan Türk televizyonculuğu, Koreliler satın alınca gelişen Türk sinema ve firmacılığı, şimdi de Kore filminden uyarlama bir filmle Oscar’da ‘En İyi Yabancı Film’ mükâfatını alma sevdasında Türk sineması...Bu tercihi yapan, işinde yetkin, kariyerinde elit jürinin saygın azaları... Mevcut kararınızla orijinal bir Türk Sineması yaratma yolundaki mücadelelerinizi ayakta alkışlıyor, hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum.”

Gani Müjde donakalttı

Senaryocu ve imalci Gani Müjde ise şöyle bir tweet attı: “RTÜK sayesinde senaryocuların hayal kurması, ikinci bir emre kadar menedildiği için bu sene ülkemizi bir Kore senaryosu temsil edecek. Başka Bir Deyişle Kore kazanırsa, biz de kazanmış olacağız.”Sorak’ınki futboldan basketbola, dizilerden sinemaya Türkiye’deki yabancılaşmaya prensipsel bir tenkit. Sevgili Gani, oldu mu başka bir deyişle? RTÜK’le sinema ne ilgisi var? Filmler sinemada seyirciyle buluştuktan sonra eğer televizyonda yayınlanırsa ve mevcut kanunlara ihlal eden bir vaziyet yoksa RTÜK ne karışır ona? RTÜK cezaları, dizi senaryocularının kalem oynatma alanını daraltıyor olabilir, ama film senaryosu yazanlar için böyle bir mesele yok. Senaryocular için sinemada atış hür!”

Ali EYÜBOĞLU / Milliyet GAZETESİ

Kaynak: www.sacitaslan.com