Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak yurt genelinde etkin olmasının varsayım edildiği belirtildi.

Pazartesi gününden itibaren ise Türkiye’nin, Karadeniz üzerinden gelecek daha soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği belirtilerek, “Bütün yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlara neden olacağı varsayım edilmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da perşembe gününe değin zirai don tehlikesi bulunmamakta. Doğu kesimlerimizde kar örtüsü yer alan yüksek ve düşey kesimlerde bu hafta beklenen kaslı ve yoğun kar yağışları ile birlikte çığ tehlikesi söz konusu. Fazla soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşlarımızın ve yetkililerin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aktüel hava varsayım ve dikkat raporlarını peşine düşüp takip etmesi yük taşımaktadır. AFAD Başkanlığı Felaket ve Acele Şart Yönetimi Merkezi, valilerimizin başkanlığında il yıkım ve acele koşul yönetimi merkezleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız, bu kapsamda tedbirlerini alarak gelişmeleri takip etmektedir” denildi.

‘ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARIYA ÇIKILMAMALI’

Vatandaşların buzlanma ve don tehlikesi ile çığ tehlikesine karşısında alabileceği önlemler ise şöyle sıralandı:

"Gerekli olmadıkça haricen çıkılmamalı. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları peşine düşüp takip edilmeli.

devamlı bir tedavi ihtiyacı yer alan vatandaşlarımız, durumlarını tabi bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık durumu kuruluşlarına bildirmeli. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzaktan durulmalı.

Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmeli. Kayarak düşme tehlikesine aleyhinde yürürken eller cepte tutulmamalı.

Küçük ve dengelenmiş adımlarla yürünmeli. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar seçim edilmeli.

Cep telefonları bataryası ve varsa mobil sıkıntı ünitesinin şarjları dolu tutulmalı, radyo ve el feneri için yerine geçen kimse batarya bulundurulmalı."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/afad-uyardi-zorunlu-olmadikca-disari-cikmayin-haberi-544088