Lafçı Gazetesi'nden Mert Öz'şöhret haberine göre tüm dünyanın Doğu Türkistan mevzusunda ayakta olduğunu ancak iktidarın suskun kaldığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’yi vazifeye çağırdı.

Doğu Türkistan mevzusunda iktidara seslenen Davutoğlu, “İktidarın büyük ortağına, minik ortağına sarih ve net bir siyasetler seti önerisinde bulunmak istiyorum” dedi.

Cumhur İttifakı’ndaki Vatan Partisi’ne de değinen Davutoğlu, "En minik ve küçük bir ortakları var. Çin’in Türkiye ajansı. Ona bir şey demeye dokunmaz. O zati sahibinin sesi olarak Uygur’daki Türklere müteveccih tam kırımların korunuculuğunu yapıyor" ifadelerini kullandı.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi ŞİPŞAK ÖZEL SEANSLA BİR ARAYA GELMELİ”

Davutoğlu, “AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi’ye, mazlumların sesi olduğunu söyleyen Sayın Erdoğan’a ve Türk dünyasının lafçısı olduğunu söyleyen Sayın Bahçeli’ye bir çift lafım var” diyerek, şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi şipşak Doğu Türkistan özel seansıyla bir araya gelmeli, tam partilerin imzasıyla ortak bir deklarasyon kabul edilmelidir. Şayet Doğu Türkistan’da yaşananlar Avrupa Parlamentosu tarafından ayıplanmış ve bir ortak deklarasyon yayımlanmışsa, Amerikan Kurultayı tarafından ayıplanmış ve Amerikan-Çin ortak kurul buluşmalarında gündeme getirilmişse, Türkiye Büyük Ulus Meclisi’nin birinci ve asli vazifeyi Uygur kardeşlerimize sahip çıkmak ve ortak deklarasyonu şipşak kabul etmektir.

'Dünya 5’deri büyüktür' diye bağırdıktan sonra bu 5’in içindeki bir ülke olan Çin’e karşı bu kadar suskun kalınması, o 5’in öteki ülkeleri Çin’e dönük olarak bir kınama kabul etmişken Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin suskun kalması kabul edilemez. Buradan tam mecliste bulunan partilere çağrıda bulunuyorum.“

“O ÖNERİNİN YALANLANMASI SURAT KARASIDIR”

Haziran 2019’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ye sunulan bu doğrultudaki önerinin AKP’nin ret, Milliyetçi Hareket Partisi’nin çekimser reyleriyle yalanlandığını andırdıran Davutoğlu, “Bu tasarıya ret veren tam milletvekilleri için surat karasıdır” dedi.

“Yeni bir öneri gelmeli” diyen Davutoğlu, ret oyu veren milletvekillerine şöyle seslendi:

“Direktife değil, vicdanlarında sese ve dillerindeki Türkçe’ye baksınlar, Dîvânu Lugâti't-Türk’şöhret hakkını vererek Doğu Türkistan mevzusundaki bir öneriye bir daha hayır deme cesareti göstermesinler.”

Davutoğlu, bu mevzunun Çin ile ikili ilişkilerde de gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: www.sacitaslan.com